A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint több mint 16 ezer fülesbagoly telelt idén Magyarország mintegy 670 településének 911 helyszínén.

Az MME január végén a lakosság segítségét is kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok országos felméréséhez, illetve a MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, három óvoda és két iskola, összesen több mint ötszáz ember is bekapcsolódott az bagolynépszámlásába.

A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az például nagyon fontos, hogy a fülesbaglyok mekkora szerepet töltenek be a mezőgazdasái termelést veszélyeztető rágcsálók vadászatában. Egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatot igényel. Kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 16 455 bagoly legalább 4 113 750 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2020/2021-es telelési időszakban.

További érdekességeket a hazai baglyok helyzetéről az MME honlapján tudunk olvasni.

search icon