Több vonatozásra buzdít az Európai Bizottság
Több vonatozásra buzdít az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kezdeményezésére kezdeményezése 2021 a vasút éve Európában, hiszen a vasút mint fenntartható, intelligens és biztonságos közlekedési eszköz előnnyel rendelkezik. Idén a vasút kerül számos tevékenység középpontjába az egész kontinensen annak érdekében, hogy mind a polgárok, mind a vállalkozások körében ösztönözzék a vasút használatát, és hozzájáruljanak a zöld megállapodásban foglalt azon cél megvalósításához, hogy az EU 2050-ig klímasemlegessé váljon.

A jövőbeli mobilitásnak fenntarthatónak, biztonságosnak, kényelmesnek és megfizethetőnek kell lennie. A vasút mindezt és még ennél is sokkal többet kínál! A vasút európai éve lehetőséget ad arra, hogy újra felfedezzük ezt a közlekedési módot. Ezt az alkalmat arra fogjuk használni, hogy számos intézkedésen keresztül segítsük a vasút használatában rejlő lehetőségek kibontakoztatását Mindenkit biztatok arra, hogy vegyen részt a vasút európai évében.

mondta Adina Vălean közlekedésért felelős európai biztos.

Az EU-ban a közlekedésből eredő üvegházhatásúgáz-kibocsátás kevesebb mint 0,5%-áért felelős a vasút, ami így az egyik legfenntarthatóbb személy- és áruszállítási formát jelenti. Emellett a vasút kivételesen biztonságos is, és a transzeurópai közlekedési hálózaton (TEN-T) keresztül Unió-szerte összeköti az embereket és a vállalkozásokat.

Mégis az utasok csupán 7%-a, valamint az áruk 11%-a utazik vasúton. Ennek a számnak a növelése az egyik fő célja a vasút európai évének személy- és áruszállításban egyaránt. Ezáltal jelentősen csökkenhet az uniós közlekedésből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás és szennyezés, és jelentős mértékben hozzá tud járulni az európai zöld megállapodás keretében tett uniós erőfeszítésekhez.

(ec.europa.eu)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon