Több termés, kevesebb kártevő, vegyszer nélkül? A növénytársítás praktikái
Több termés, kevesebb kártevő, vegyszer nélkül? A növénytársítás praktikái

Szerencsére a környezetbarát gazdáknak sem kell lemondaniuk a zöldellő kert szépségéről. A növénytársítás segítségével ugyanis nemcsak a kártékony vegyszereknek inthetünk búcsút, de a termésünk is gazdagabb lehet. Mutatjuk a legtökéletesebb párosokat!

A saját kertben termelt növényeknek nincs párjuk, különösen, ha a szép termés a megfontolt és szorgalmas gazda, nem pedig a vegyszerek érdeme. A műtrágya, a rovarölő szerek és a gyomirtók nemcsak az emberi szervezet számára teszik egészségtelenné a növényeket, de a földet is károsítják. 

Növénytársítás a jobb terméshez

Az elgondolás nem új keletű, az embert régóta foglalkoztatja az, hogy hogyan tudná a gazdaságából kihozni a legtöbbet anélkül, hogy hosszútávon károkat okozna vele a természetben. 

Egyes növények illata elűzi a kártevőket, mások tápanyaggal gazdagítják a földet, ezzel egymást is támogatják.

A megfelelő növénytársítás nagy segítség abban, hogy minimálisra szorítsuk a kártevők kockázatát, és gazdagabb terméshozamot érjünk el a kertben vegyszer nélkül.

Tökéletes párosok

  • A káposztafélék mellé ültessünk rozmaringot, az illata ugyanis elűzi kártevőiket, a káposztalegyeket. 
  • A burgonya mellé érdemes zöldbabot ültetni, ha a krumplibogarat vegyszer nélkül akarod elriasztani. A torma is jó választás, mivel ez növeli az ellenálló-képességét a betegségekkel szemben.
  • A paradicsom mellé ültetett bazsalikom növeli a terméshozamot. Ha kaprot is teszel mellé, a hernyóktól is nagy eséllyel megvéded a zöldséget.
  • A retket megtámadó bolhák ellen véd a saláta, aminek az illatát nem kedvelik ezek a rovarok. A hagymafélék is hatásosak erre.
  • A bársonyvirág vagy büdöske távol tartja a bogarakat, a spárga mellé is ideális választás.
  • A sárgarépa és a hagyma jó párosítás, mivel távol tartják egymás kártevő rovarjait, a hagyma- és répalegyeket.
  • A bab nagy mennyiségű nitrogénnel látja el a talajt, ami a répa igényeit is kielégíti.
  • A sarkantyúka a levéltetvektől és a káposztalepkétől is megvédi a káposztát.
  • A saláta mellé tett menta útját állja a meztelencsigáknak, hiszen nem szeretik a szagát. Erre jó egyébként az izsóp és a zsázsa is.

Jó kertészkedést kívánunk!

Forrás: https://femina.hu/otthon/novenytarsitas-kertben/

search icon