Túlfogyasztás
Túlfogyasztás

A túlfogyasztás azt jelenti, hogy az erőforrások tekintetében többet fogyasztunk, mint amennyi belátható időn belül újra tud termelődni. Más szóval, az emberiség ökológiai lábnyoma meghaladja azt, amit a bolygónk képes regenerálni.

A túlfogyasztást alapvetően négy elem határozza meg: az, hogy mennyit fogyasztunk; mennyire hatékony technológiát, illetve mennyire hatékony eszközöket használunk; a Föld népessége; végül az, hogy mekkora az emberiség által aktuálisan „elfoglalt” terület.

Földünk lakossága folyamatosan növekszik, ezzel együtt pedig az erőforrások felhasználása is nő. Jelenleg globális szinten egy év alatt annyi erőforrást használunk fel, mintha 1,8 Földünk lenne. Abban az esetben, ha így folytatnánk tovább, a Világbank előrejelzése szerint 2050-re három Föld bolygóra lenne szükségünk.

A túllövés napja

A túllövés napját a Global Footprint Network (GFN) nevű nemzetközi szervezet számolja ki évről évre, összehasonlítva a Föld adott évre vonatkozó biokapacitását az emberiség ökológiai lábnyomával. A kalkulációban Földünk biokapacitását (eltartóképességét, amely azt mutatja meg, hogy mennyi erőforrást tud előállítani fenntartható módon az adott évben) elosztják az emberiség ökológiai lábnyomával, és megszorozzák az év napjainak számával.

Az 1960-as évek elején a Föld erőforrásainak évente még csak kétharmadát használta föl az emberiség, ez viszont sajnos gyorsan változott. Míg 1971-ben a túllövés napja december 25-re esett, a 1980-as évek végére már eltolódott október 15-re, az ezredfordulóra pedig már szeptember 25-re esett a túlfogyasztás napja.

A globális túlfogyasztás napja 2022-ben július 28-ra esett. Ez lényegében azt jelenti, hogy ettől a naptól kezdődően egészen december 31-ig adósságban vagyunk a bolygónkkal szemben, így gyermekeink, unokáink javait használjuk (f)el. Azonban 2020-ban szerény nyereség is keletkezett, a COVID-19 világjárvány okozta gazdasági tevékenységek visszafogása következtében, de ez nem tartott sokáig. Ekképpen ez a folyamatosan változó dátum nagyon is valós képet ad bolygónk környezeti állapotáról.

Ez azonban csak egy átlag, hiszen ez egyes országok nem egyenlő arányban fogyasztják az energiaforrásokat.

Ami hazánkat illeti, az egy főre eső túlfogyasztás magasabb a globális átlagnál. Itthon a túllövés napja 2022-ben május 30-ra esett. Kicsit másképpen fogalmazva: ha a többi nemzet is úgy élne, mint mi, magyarok, akkor az emberiségnek 2,4
Földre lenne szüksége. Ezt az értéket viszonyításképpen összehasonlítva néhány országgal:

  • USA: március 13. – 5,1 Föld;
  • Ausztrália: március 23. – 4,5 Föld;
  • Japán: május 6. – 2,9 Föld;
  • Jamaica: december 20. – 1 Föld;
  • Pakisztán: 0,5 Föld.
További szócikkek
search icon