Ismét közeledik a Túlfogyasztás Napja
Ismét közeledik a Túlfogyasztás Napja

Minden évben egyre korábban, 2022-ben itthon május 30-án jön el (Németországban már május 4-én volt) a Föld túlterhelésének napja, mikorra feléljük az egész évre rendelkezésre álló erőforrásainkat, ezután már gyermekeink és unokáink javait égetjük el és faljuk fel.

A Goethe Intézet a túlfogyasztás csökkentésére megnyitotta a Dolgok Könyvtárát: a könyveken, filmeken túl már olyan tárgyakat is kölcsönözhetünk tőlük, mint lamináló, fényképezőgép, gördeszka.

Egy fecske még nem csinál nyarat, de fontos tudatosítani, hogy ebben mind együtt vagyunk, „ez nem áll meg a határoknál” – ahogy Evelin Hust, a Budapesti Goethe Intézet igazgatója fogalmazott. Ők már aktívan foglalkoznak a cselekvési lehetőségeinkkel. Könyvtárukban májustól július végéig ingyenesen látogatható fenntarthatósági programokat szerveznek, továbbgondolva a könyvtár edukáló, közösségépítő szerepét.

Emellett május 5-én (a németországi túlterhelés napjához időzítve) megnyitották az itthon még unikális Dolgok Könyvtárát, kibővítve a könyvtári állományt csupa olyan tárggyal, amelyeket nem használunk minden nap. Miért is kellene őket egyénileg beszerezni, ha egyszerűen megoszthatjuk egymással?

Egyszerre akár több dolgot ki lehet kölcsönözni a csupán 3000 forintos éves olvasójegyre. A „dolgos polcokon” a menő sportszerektől a digitális eszközökön át a barkácskellékekig számos vadiúj és csúcsminőségű tárgyat találunk.

(Forrás: nepszava.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon