Új eljárással nyernek műanyaghulladékból hidrogént
Új eljárással nyernek műanyaghulladékból hidrogént

Angol kutatók vezette nemzetközi csapat a műanyaghulladékok új, hatékonyabb újrahasznosítási eljárásának kifejlesztésén dolgozik, mely során tiszta hidrogént vonnak ki a műanyag csomagolóanyagokból.

Peter Edwards az Oxfordi Egyetem kutatója úgy fogalmazott, hogy projektjükkel

a műanyaghulladék kegyetlen valóságával akarnak szembenézni.

A műanyaghulladék tömegének —melyből csak az Egyesült Királyságban évente 1,5 millió tonna keletkezik — körülbelül 14%-a hidrogén. Az új eljárás ennek gazdaságos kinyerését célozza.

A kutató szerint módszerük sok országban lehetőséget teremthet a reciklálás magasabb szintre emelésével, és a kinyert tiszta energiahordozó használatával a klímaváltozás elleni hatékonyabb fellépésre.

Az ígéretes kísérletek egyelőre kis léptékben zajlanak, ám már tervezik a nagyobb volumenű teszteket. Az eljárás eddig sem volt ismeretlen, de a jelenlegi módszerek több lépcsőben, magas energiafelhasználással állítják elő a hidrogént, míg Edwarsdék megoldása jóval egyszerűbb.

A konyhai turmixgéppel apró darált műanyagot a katalizátorként használt vas- és alumínium-oxiddal keverik. Ezt követően mikrohullámok segítségével beindítják a reakciót, mely során során néhány másodperc alatt a hidrogén 97%-a távozik a műanyagból.

Forrás: smartgreenpost.com

search icon