Új technológia kell a régi matracok újrahasznosítására
Új technológia kell a régi matracok újrahasznosítására

A jó alvás iránti igényünk nem tesz jót a környezetnek, ha a hulladéklerakókba kerülő használt matracok számából következtetünk. Új és innovatív megoldásokra van szükség a matracok újrahasznosítására, hiszen nehezen újrahasználhatók és nagy méretűek is.

Az Egyesült Államokban évente becslések szerint 20 millió matrac kerül a hulladéklerakókba. A kidobott matracok kezelése érdekében a kormányok világszerte különböző módszereket vezettek be a matracok újrahasznosításának ösztönzésére – az újrahasznosítási programok finanszírozásától kezdve a matracok összes anyagának lebontásáig.

A matracok újrahasznosításának folyamata számos kihívással néz szembe, többek között a matracok szétszerelésének munkaigényes folyamatával és a poliuretán hab újrahasznosításának nehézségével (amely a matracok egyik legfontosabb összetevője, mivel a habmatracok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint a hagyományos boxspring matracok). E kihívások kezelésére új újrahasznosítási technológiák jelentek meg. Kaliforniában például kutatók olyan gépet fejlesztenek, amely úgy választja el a fémtekercseket a polipropilén zsebektől, hogy egyik anyag sem pusztul el.

Az új lépcsőfok a kémiai újrahasznosítási módszerek kifejlesztése, hogy a habot fel lehessen dolgozni és nyersanyaggá lehessen alakítani. A franciaországi Semoyban a Renuva matrac-újrahasznosítási program Európa első matrac-újrahasznosító üzeme, amely kémiai úton kezeli az elhasználódott habot, hogy új életet adjon neki szigetelőlemezek és új matracok alapanyagaként.

Fokozott erőfeszítések a hulladékmentes ellátási láncért

Az Ikea bútoripari óriás egyike azon kevés cégeknek, amelyek korábban újrahasznosítási lehetőséget kínáltak a használt matracok és kanapék kis díj ellenében történő elszállítására. Ezeket a matracokat aztán jótékonysági partnereknek adományozták, ha újrahasználhatóak voltak, ha pedig nem, akkor szétszerelték és újrahasznosították őket. A pandémia azonban leállította ezt a szolgáltatást, derült ki az Eco-Business jelentéséből.

Összességében bőven lenne lehetőség és igény a használt matracok feldolgozásának új és fenntarthatóbb módszerinek kidolgozására.


A hulladékcsökkentést szolgáló új technológiák kifejlesztéséhez a szingapúri cégek, amelyek megoldást szeretnének nyújtani a problémára, igénybe vehetik a The Greentech Accelerator-t, a The FinLab és a szingapúri United Overseas Bank (UOB) által működtetett innovációs program által tervezett új kezdeményezést. Részletekért, olvassatok tovább itt. Reméljük hamarosan globálisan is elterjednek a hasonló támogatói programok.

search icon