Új trónkövetelő a legidősebb fák között

Új trónkövetelő a legidősebb fák között
Új trónkövetelő a legidősebb fák között

A világ legidősebb fájának kérdésében időről időre fellángolnak a viták – van, aki az amerikai mamutfenyőkre esküszik, más arra a svéd lucfenyőre, amelyet közel 10 000 évesre saccolnak –, most új trónkövetelőt üdvözölhetünk a csapatban.

A chilei Alerce Costero Nemzeti Park egy szakadékjában ágaskodik a körülbelül négy méter átmérőjű patagóniai ciprus. A törzs nagy része elpusztult, a korona egy része lehullott, és a fát mohák, zuzmók és még más fák is benőtték.

A párizsi Klíma- és Környezettudományi Laboratóriumban dolgozó chilei környezettudós, Jonathan Barichivich becslése szerint a fa 5484 éves.

Ha Barichivich egyedi eljárása a fa életkorának kiszámítására helyes, akkor ez a növény jócskán leelőzi azt a 4853 éves kaliforniai fenyőt, amelyet eddig a világ hivatalosan legidősebb fájának tartottak.

Barichivich és tudós munkatársa, Antonio Lara 2020-ban részleges magmintát vettek a fáról, és 2400 növekedési gyűrűt számoltak meg. A modell alapján 80 százalék az esély arra, hogy a fa több, mint ötezer éves.

Van azonban, aki szkeptikus az új eljárást illetően. Ed Cook, a Columbiai Egyetem dendrokronológiájára szakosodott klímakutatója azt mondja: Az egyetlen módja annak, hogy valóban meghatározzuk egy fa korát, a dendrokronológiai vizsgálat, és ehhez minden gyűrűnek meg kell lennie, de legalábbis figyelembe kell venni őket.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

search icon