Új világ született: gyorséttermek műanyag szívószál és pohártető nélkül
Új világ született: gyorséttermek műanyag szívószál és pohártető nélkül

Betiltották az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását Magyarországon július elsejétől. Az index nemrég utánajárt, milyen újításokat vezettek be a jelentősebb gyorsétteremláncok, illetve annak, hogy a vásárlóik milyen változásokat tapasztalnak a korábban megszokott kiszolgáláshoz képest.

A McDonald’s tájékoztatása szerint a cég az uniós irányelveken és az ezekre épülő magyarországi szabályozáson túlmutató vállalásokat tett, illetve tervez tenni a plasztik csomagolóanyagok kiváltására.

Már júniusban, vagyis a határidő előtt egy hónappal kiváltották a műanyag szívószálakat és evőeszközöket fenntartható forrásból származó papír, rost és fa alapanyagból készült alternatívákkal, ami egy évre vetítve közel 46 millió műanyag szívószál, több mint 11 millió műanyag kanál, valamint 2 millió műanyag villa és kés lecserélését jelenti.

A 94 étteremmel rendelkező magyarországi gyorsétterem-hálózat az eddigi, illetve a közeljövőben tervezett változtatásokkal együtt éves szinten közel 200 tonna műanyagtól szabadul meg, és a váltásra ugyancsak éves szinten 800 millió forintot fordít.

Egy másik ismert hazai gyorsétteremlánc, a KFC esetében a csomagolóanyagaik túlnyomó része már régebb óta papíralapú. Egyáltalán nem használnak például műanyagból készült elviteles dobozokat, továbbá a sült burgonyás tasakjaik és papírdobozaik is eleve megfeleltek a szabályozásnak – derült ki.

De jóval az idei határidő előtt további intézkedéseket is tettek, hiszen már 2020 óta kizárólag kérésre tették elérhetővé az éttermi kiszolgálásban a műanyag szívószálakat és pohártetőket, és ezzel a két intézkedéssel töredékére csökkentették a KFC-ben keletkező, egyszer használatos műanyaghulladék mennyiségét.

Idén pedig a július elsejei határidőig fokozatosan kivezették a forgalomból a műanyag szívószálakat és evőeszközöket. Az előbbieket papír-, az utóbbiakat fatermékekkel helyettesítik, vagyis az éttermeikben még megtalálható maradék készlet kifutása után csakis környezetbarát, teljesen lebomló változatokkal találkozhatnak a vendégeik.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

search icon