Új-Zélandon vészelhetjük át legnagyobb eséllyel a civilizáció összeomlását
Új-Zélandon vészelhetjük át legnagyobb eséllyel a civilizáció összeomlását

Persze a legjobb lenne elkerülni azt, hogy főként a környezeti problémák és a bolygó kizsákmányolása miatti esetleges összeomlás bekövetkezzen, de ha nem sikerül, akkor a szigetországokban van a legnagyobb esélyünk arra, hogy átvészeljük a kataklizmát.

A kutatók egyre-másra riogatnak az összeomlással, amelyet egyelőre nem igazán hallanak meg a döntéshozók és legnagyobb befolyással rendelkező vállalatok. A pandémia során már megtapasztalhattuk, hogy mennyire sérülékeny az a társadalmi rendszer, amelyben élünk. A tudósok szerint akár egy súlyos gazdasági válság, akár a természeti környezet romlása és a klímaválság hatásai nyomán vagy ezek kombinációja mentén is kialakulhat egy olyan helyzet, amely a mai rendszer összeomlásával fenyeget.

Egy friss kutatás most aszerint rangsorolta az országokat, hogy egy ilyen esetleges összeomlás után hol van a legnagyobb esély arra, hogy átvészeljünk egy ilyen eseményt. Ehhez olyan mutatókat vizsgáltak, mint például azt, hogy az adott ország képes-e önállóan biztosítani lakosságának élelmezését, képes-e megvédeni magát egy tömeges migrációtól vagy épp fenn tudja-e tartani energiaellátását.

Nem túl nagy meglepetésre a lista élén az alacsony népsűrűségű, mérsékelt égövi országok kerültek, mint Új-Zéland, Izland vagy épp az Ausztráliához tartozó Tasmania szigete. A listán meglepetésre az Egyesült Királyság is előkelő helyen szerepel, mely bár sok tekintetben nem felel meg a követelményeknek, a kutatók szerint magas ellenállóképességgel rendelkezik.

A kutatók azt is meghatározták, hogy mely területeken kell fejlődniük az országoknak ahhoz, hogy a ellenállóképességüket növelni tudják. Szerintük globalizált világunk, melynek legfőbb célja a gazdasági hatékonyság növelés, súlyosan károsította az államok ellenállóképességét. Ehhez nem is kell túl messzire mennünk, elég ha csak abba belegondolunk, hogy egy-egy bevásárlás során mennyi élelmiszert (sokszor egyébként nálunk is termelhető vagy előállítható termékeket) vásárolunk, amelyek távoli vidékekről származnak.

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy a globális rendszerbe némi rugalmasságot építsünk, hogy egy-egy globális sokk esetén (mint amilyen a pandémia is volt) gyorsan tudjanak reagálni az országok és képesek legyenek reagálni a helyzetre. A legjobb persze az lenne, ha nem történne globális összeomlás.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Guardian)

search icon