A veszélyeztetett tasmán ördögök pingvinek ezreit irtották ki egy apró ausztrál szigeten
A veszélyeztetett tasmán ördögök pingvinek ezreit irtották ki egy apró ausztrál szigeten

Ausztrál természetvédőknek ugyan sikerült megmenteni a tasmán örödögöket a kihalástól, ám ennek az akciónak egy másik faj egyedei, nevezetesen a kék vagy törpe pingvinek lettek az áldozatai.

A tumorbetegségek és rágcsálóirtás miatt az IUCN vöröslistájára került faj megmentése érdekében az ausztrál természetvédők 2012-ben a kontinens partjaitól több mint 100 kilométeres távolságban található, nemzeti parki területhez tartozó, természetvédelmi oltalom alá tartozó Maria-szigeten szabadon engedtek 28 ivarérett és tumormentes egyedet. Az évek alatt a populáció megnövekedett, pár év alatt létszámuk 100 fölé emelkedett. Ennek az árát azonban a szigeten őshonos, korábban teljes védettségben élő törpe pingvinek fizették meg: a ragadozó erszényes ördögök táplálékforrást láttak a korábban több mint 3000 egyedet számláló állandó pingvin-kolóniában.

A madárvédők most vékonycsőrű vészmadarakat és a tyúkludakat féletik az ördögöktől, melyek populációinak megtizedelésével a sziget teljes madárfaunáját is veszélyeztetik a kis ragadozók. A BirdLife Tasmania szerint ráadásul már nem is indokolt a betelepítésük, hiszen a ragályos tumor már a vadon élő erszényes ördögök között is egyre ritkábban fordul elő, a génbankokban felszaporodott állomány pedig garantálja a faj túlélését. Az ausztrál állam természetvédelmi illetékesei szükség esetén módosítanak majd a gyakorlaton, ugyanakkor a faj megmentésére létrehozott Save the Tasmanian Devil  program egyik bázisa továbbra is a Maria-sziget marad.

(Qubit)

(fotó: pixabay – MappingMeganTravel)

search icon