Több mint 10 ezer kutató kongatja a vészharangot
Több mint 10 ezer kutató kongatja a vészharangot

A BioScience című szaklapban megjelent cikkben arra hívják fel a világ döntéshozóinak figyelmét, hogy a Föld „életjelei” egyre gyengülnek, ezért gyors és radikális változtatásra lenne szükség, valamint a bolygó kizsákmányolásának megszüntetésére.

A tudósok két évvel ezelőtt szólították fel a világ kormányait, hogy nyilvánítsák ki a globális klímavészhelyzetet. Mára viszont úgy látják, hogy a világ országainak vezetői kudarcot vallottak abban, hogy a probléma okával, a bolygó kizsákmányolásával foglalkozzanak. Szerintük ezt bizonyítja az is, hogy példa nélküli módon megemelkedett a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák száma.

A korábban meghatározott 31 mutatóból, melyet a Föld életjeleinek tekintenek, 16 áll rekord szinten. Ezek között szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátása, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is.

Rámutatnak, hogy bár a koronavírus-járvány miatt az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkent, mégis a szén-dioxid és a metán szintje 2021-re rekordot döntött. A 15 évvel ezelőtti szinthez képest 31%-al gyorsult a gleccserek olvadása, ezen felül tavaly rekordmértékben csökkent a brazil őserdők mérete, ami miatt, ahogy korábban beszámoltunk róla, az esőerdő a szén-dioxid megkötése helyett nettó szén-dioxid-kibocsátó lett.

A legkétségbeejtőbb az a megállapításuk, mely szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy vészesen közelít az a pont, amely után drámai és helyrehozhatatlan klímaváltozásra kell számítani, sőt az is lehet, hogy már túl is léptük ezt.

Ebben többek között közrejátszik az, hogy 4 milliárd haszonállat él a bolygón, főleg marhák és birkák, és össztömegük immár meghaladja az összes ember és vadon élő állat össztömegét.

A következmények beláthatatlanok lehetnek, például évszázadokra felolvadhat Grönland és az Antarktisz jégtakarója, de a mintegy félmilliárd ember életét meghatározó korallzátonyok eltűnésére is számíthatunk.

A tudósok gyors és radikális lépéseket sürgetnek. Fel kell számolni a fosszilis energiahordozók felhasználását, mérsékelni kell a szennyezést, helyre kell állítani az ökoszisztémákat, növényi alapú étrendre kell áttérni, szakítani kell a jelenlegi növekedési modellekkel és stabilizálni kell a bolygó népességét.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon