Több szén-dioxidot bocsátanak ki az Amazonas erdei, mint amennyit elnyelnek
Több szén-dioxidot bocsátanak ki az Amazonas erdei, mint amennyit elnyelnek

Első alkalommal állapították meg a kutatók, hogy több szén-dioxidot bocsátanak ki az Amazonas erdei, mint amennyit elnyelnek, ennek hátterében pedig elsősorban az erdőtüzek állnak, melyek jelentős része szándékos gyújtogatás eredménye.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint évente mintegy 1,5 milliárd tonnányi szén-dioxid termelődik, miközben a növekvő erdő csupán 0,5 milliárd tonnányit nyel el. Ez azért jelent újdonságot, mert korábban a Föld tüdejének is nevezett hatalmas erdő szénelnyelőként magába zárta a klímakrízist fokozó káros anyagot, most azonban hozzájárul a folyamat felerősítéséhez.

A kibocsátás nagy részéért felelős tüzek egy része természetes folyamatok eredménye, a többségük azonban a mezőgazdasági területek kialakítása miatt szándékosan gyújtott tűz. A leégetett területeken az állattenyésztés számára termelnek szóját, illetve legelővé alakítják át őket a marhatenyésztés számára.

A tüzek mellett azonban a magasabb hőmérsékletek és az Amazonas délkeleti részét sújtó szárazságok is jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az erdőség szén-dioxid-forrássá váljon. Az erdő szén-dioxid elnyelő képességének csökkenésével még fontosabbá válnak a kibocsátáscsökkentési intézkedések.

Számítások szerint az Amazonas esőerdeje elnyelte a fosszilis üzemanyagok kibocsátásának nagyjából egynegyedét az 1960 évek óta.

A tudósok szerint különösen aggasztó azon felfedezésük, hogy az Amazonas-vidék egy része még erdőtüzek nélkül is szén-dioxidot bocsát ki. Úgy vélik, ez nagy valószínűséggel a fakitermelésnek és a szomszédos területeket is érzékenyebbé tevő erdőtüzeknek köszönhető. A fák idézik elő a régió esőinek nagy részét, így a kevesebb eső súlyosabb szárazságot és hőhullámot jelent, ami még több fa halálához és tüzekhez vezet.

A Jair Bolsonaro vezette brazil kormányt heves kritikák érik, mivel támogatja az erdőirtást, amely 12 éve nem tapasztalt mértéket ért el, miközben az erdőtüzek száma is a 2007 óta tapasztalt legmagasabb volt júniusban.

A kutatást vezető Luciana Gatti, az esőerdők megfigyeléséért felelős brazil űrkutatási intézet (INPE) munkatársa szerint „az egyik nagyon rossz hír, hogy az erdők égése nagyjából háromszor több szén-dioxidot termel, mint amennyit az élő erdő elnyel. A második rossz hír, hogy ahol a fakitermelés mértéke 30 százalék vagy annál több, ott a szén-dioxid-kibocsátás 10-szer annyi, mint ahol a fakitermelés mértéke 20 százaléknál alacsonyabb”.

A kevesebb fa kevesebb esőt és magasabb hőmérsékletet jelent, ami még súlyosabbá teszi a száraz időszakot a megmaradt erdőkben. Globális egyezségre van szükségünk az Amazon megmentésére.

–figyelmeztetett a szakértő

Az Amazóniából kitermelt fát, marhát és szóját jórészt exportálják Brazíliából. Bizonyos európai országok ígérete szerint blokkolni fogják a Brazíliával és más országokkal való kereskedelmet, amennyiben nem lépnek fel az amazóniai erdők pusztítása ellen.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Guardian/MTI)

search icon