Újabb rekordot ért el az erdőirtás Brazíliában
Újabb rekordot ért el az erdőirtás Brazíliában

Az év első hat hónapjában annyi erdőt irtottak ki az Amazonasban, ami megfeleltethető New York város területének. Ötször. A brazil űrkutatási hivatal, az Inpe szerint januártól júniusig 3998 négyzetkilométernyi területen pusztították el az esőerdőt. Ez 10,6%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest és a legmagasabb azóta, hogy az ügynökség 2015-ben elkezdte a műholdas adatok elemzését.

Az erdőirtás egyre mélyebbre kúszik az erdőben. Ezt az is bizonyítja, hogy az idei első félévben történt meg először, hogy az esőerdő szívében fekvő Amazonas államban volt a legnagyobb mértékű a kitermelés. A világ legnagyobb esőerdeje így továbbra is erősen zsugorodik.

Az erdőirtásnak már ma is egyre jelentősebbek a következményei. Emlékezetes volt, hogy még a járványi előtti időszakban a több helyen lángoló Amazonas világszerte ráirányította az emberek figyelmét a problémára. Idén júniusban pedig 15 éve rekordot ért el a regisztrált tüzek száma, a helyzet pedig várhatóan súlyosbodni fog a következő hónapokban. Főként, hogy az Inpe adatai szerint a nyár eleji tüzek száma csak töredékét jelenti az augusztus-szeptemberi csúcsidőszakban tapasztaltakhoz képest.

A tüzek kialakulásában persze a természet mellet a főszerepet szintén az ember játsza. Általában, miután a fakitermelők kitermelik az értékes fát, a farmerek és a földrablók tüzet gyújtanak, hogy megtisztítsák a földet a mezőgazdaság számára.

Ha magas az erdőirtás mértéke, akkor elkerülhetetlen, hogy magas legyen a tűzvészek száma is.

– mondta Manoela Machado, a Woodwell Klímakutató Központ és az Oxfordi Egyetem erdőtűz- és erdőirtás-kutatója

A „Föld tüdejének” pusztítás azóta ugrott meg jelentősen, hogy a mostani elnök, Jair Bolsonaro elfoglalta hivatalát. Épp ezért a környezetvédők már az októberi választásokra tekintenek reménykedve, ahol az országot 2003-2010 között irányító Luiz Inacio Lula da Silva csaphat össze Bolsonaroval. Előbbi regnálása idején az erdőirtás mértéke meredeken csökkent. (Reuters)

search icon