Útmutató a visszaváltható üvegekhez
Útmutató a visszaváltható üvegekhez

A visszaváltható üvegekben árult termékek vásárlásával sokat tehetsz környezeted megóvásáért, de csak akkor, ha megfelelően kezeled őket.

A visszaváltható üvegek egyre nagyobb teret hódítanak az üzletekben, mégis sokan vannak, akik nem tudnak erről. Az olyan üvegek visszaválthatók, melyeket elláttak „betétdíjas termék” felirattal. A visszaváltást végezheti eladó, de történhet automaták révén is.

Általában a nagyobb hipermarketekben van üvegvisszaváltó, 200 m2 feletti méretnél kötelező biztosítani a visszaváltási lehetőséget. Érdemes odafigyelni, mert többségében csak azokat veszik vissza, amit ott helyben is értékesítenek. A vásárlás blokkjára nem lesz szükséged, de fontos, hogy épségben és kimosva vidd vissza az üvegeket. Ekkor a betétdíj értékét kapod vissza.

Milyen előnyei vannak a visszaváltható üvegeknek? A visszaváltható üvegekkel spórolhatsz, és a környezetet is kíméled, hiszen egy sörösüveget akár 40x is újra lehet tölteni. Tehát egyetlen palack visszavitelével lehetővé teszed, hogy akár negyvenszer kevesebb nyersanyagot dolgozzanak fel, és 40x kevesebb káros anyag kibocsátására kerüljön sor az előállítás során.

Az újratölthető üveg az újrahasznosítható alumíniumnál is jobb, előállításához képest 10x kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár.

Újratölthető – újrahasznosítható: mindkettő visszaváltható üveg, de mi a különbség?

Az újratölthetőt eredeti formájában hasznosítják újra, vagyis ahogy a neve is mutatja, újratöltik.

Az újrahasznosíthatót jellemzően beolvasztják, és újra üveget – de nem feltétlenül palackot – készítenek belőle.

(Forrás: xforest.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon