Az óceánt szennyező műanyag hulladékból készült műalkotás
Az óceánt szennyező műanyag hulladékból készült műalkotás

Az Örök műanyag címre keresztelt alkotás Liina Klauss művész, Skye Moret amerikai kutató, Moritz Stefaner adatelemző és a strandot megtisztító önkéntesek együttműködéséből született meg.

A rendhagyó installáció azt szemlélteti, hogy az 1950-es évek óta gyártott 8,3 milliárd tonna műanyag milyen környezeti hatással jár. Lina Klauss szerint azonban céljuk volt az is, hogy rámutassanak: a tudomány új ismereteket ad nekünk a világról, a művészet új perspektívákat ad a megfigyeléséhez, a kettő egyesítésének pedig óriási ereje van.

Az installációban szereplő színeknek szimbolikus jelentőségük van, hiszen a 8,3 milliárd tonna műanyaghulladék sorsát jelenítik meg. A fekete szakasz az összes valaha gyártott műanyagot szimbolizálja, amely aztán különböző színekre halványul, és külön folyamokká válik. A fehér az eldobottat jeleníti meg, a zöld az újrahasznosítottat, a vörös az elégetett, a kék a még mindig használt műanyaghulladékra utal. A különböző színek használata az installációban arányos a valódi statisztikai adatokkal.

Az alkotásról itt látható egy rövid videó:

(Forrás: elobolygonk.hu Kép: pexels.com)

search icon