Vakcinával védik majd a méheket a betegségek ellen
Vakcinával védik majd a méheket a betegségek ellen

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) feltételes engedélyt adott a világ első, mézelő méhek számára kifejlesztett vakcina használatára, ami megvédi majd a beporzást biztosító méhcsaládokat az őket pusztító betegségekkel szemben. A gyógyszert a Dalan Animal Health amerikai biotechnológiai vállalat fejlesztette ki.

A vakcina, amely kezdetben a kereskedelmi méhészek számára lesz elérhető, a méhcsaládokat gyengítő és elpusztító Paenibacillus larvae baktérium okozta súlyos betegség ellen nyújt védelmet. A betegségre, amelyet az Egyesült Államok egyes részein a kaptárak negyedében találtak, jelenleg nincs gyógymód. A betegség miatt a méhészeknek el kell pusztítaniuk, el kell égetniük a fertőzött méhcsaládokat, és antibiotikumokat kell beadniuk a további terjedés megakadályozására.

Az oltóanyag úgy fejti ki hatását, hogy a baktériumok egy részét beépítik a méhpempőbe, amelyet a királynő táplálékként elfogyaszt, a vakcina egy része pedig elraktározódik a petékben. A fejlődő méhlárvák ezután kikelve immunisak lesznek a betegségre, ez csökkenti a betegség okozta halálozási arányt. A Dalan szerint az áttörést fel lehetne használni más, méhekkel kapcsolatos betegségek, például a lárvákat megtámadó betegség európai változata elleni vakcinák kifejlesztésére is.

A méhek kereskedelmi forgalomba hozatala, szállítása és mezőgazdasági célokra való felhasználása során különböző betegségeknek vannak kitéve, amelyek jellemzően nagyszámú méhcsaládot pusztítanak el. A szállításra viszont szükség van, ugyanis számos vadon élő méhfaj az élőhelyek elvesztése, a növényvédőszer-használat és az éghajlati válság miatt riasztóan csökken, ez pedig az ökoszisztémákat, az emberi élelmezésbiztonságot és egészséget fenyegeti.

(Forrás: The Guardian)

search icon