Vasárnap a Holnaputánban: Ránk rúgta az ajtót az éghajlatváltozás – de mi vár így a mezőgazdaságra?
Vasárnap a Holnaputánban: Ránk rúgta az ajtót az éghajlatváltozás – de mi vár így a mezőgazdaságra?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy kezdenek beigazolódni az éghajlati modellek jóslatai. Az emelkedő nyári hőmérséklet, a csökkenő illetve kiszámíthatatlan csapadék és hosszú szárazság szinte sosem látott kihívás elé állítja a mezőgazdaságot, nem csak itthon, hanem az egész világon.

Az adásban azt próbáljuk kideríteni Szépkuthy Katalinnal, az Ökológiai és Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársával, hogy milyen kihívások várnak ránk és milyen megoldási lehetőségeink vannak, úgy a mezőgazdasági termelésben, mint otthon a kiskertekben.

Az adásban számos más praktika és szempont hangzik még el, melyek azért is különösen fontosak, mert ahogy vendégünk mondja, Magyarország különösen kitett a klímaváltozás hatásainak. Ennek fő oka a hazánk fekvése, a medence jelleg. A várhatóan fokozódó szélsőségekre minél előbb fel kell készülnünk, a legnagyobb kihívás pedig talán épp a mezőgazdaság előtt áll.

Hallgass minket vasárnap 11:00-től a Manna FM-en! Ha valamiért lemaradnál az adásról, bármikor meghallgathatod utólag podcast-csatornánkon, melyet az összes nagyobb platformon megtalálsz!

Borítókép: Fortepan / Vargha Zsuzsa

search icon