Vasárnap a Holnaputánban: Hogyan festi a permakultúra zöldre a sivatagot?
Vasárnap a Holnaputánban: Hogyan festi a permakultúra zöldre a sivatagot?

Márkuly István permakultúrás szakember a világ számos országában vesz részt permakultúrás projektekben. Elsősorban a száraz területeken, az évi 100 mm alatti csapadékot kapó régiókban aktív, de itthon is számos projektben vesz részt. A Holnapután aktuális adásában elsősorban ezekről kérdeztük a szakértőt, illetve folytattuk ott, ahol az előző permakultúráról szóló adásunkban abbahagytuk.

Korábbi adásunkban tisztába tettük, hogy mit is jelent a permakultúra: egy tervezési tudomány, melynek célja az emberiség fenntartható létezésének megteremtése. Metódusa közvetlenül kapcsolódik a természetes rendszerekhez, velük együtt és nem velük szemben dolgozik.

A mintázatok felismerése és használata a permakultúrás tervezés egyik alapja. Egy ilyen mintázaton keresztül mutatja be a szakértő, hogyan is kellene gondolkoznunk saját magunkról, a munkánkról vagy épp a minket körülvevő emberekről.

A fák folyamatosan visszafordítják erőforrásaikat abba a rendszerbe, ahonnan kinőttek. Leveleket növesztenek, melyek lehullanak, új talaj képződik belőlük, amely más növényeknek adhat erőt, vagy épp ugyanazon fák lehetnek még erősebbek általa.

Az adásban beszélünk arról is, hogy mit lehet tenni az ökológiai összeomlás ellen, hogyan lehet sivatagosodó térségekben megtanítani a helyieknek, hogyan tudják újra élhetővé tenni szülőföldjüket. Az idei aszály nyomán az is szóba kerül, hogy itthon milyen kihívásokkal kell szembenéznünk, és hogy milyen megoldási lehetőségeink vannak a jövőre nézve. Kitérünk az élelmiszerek egyre csökkenő tápanyagtartalmára, valamint arra is, hogy miért fontos a pozitív gondolkodás.

Hallgass minket vasárnap 11:00-től a Manna FM-en! Ha valamiért lemaradnál az adásról, bármikor meghallgathatod utólag podcast-csatornánkon, melyet az összes nagyobb platformon megtalálsz!

search icon