Vasárnap a Holnaputánban: Lemondtunk a szélenergiáról, pedig megoldhatná problémáink jó részét
Vasárnap a Holnaputánban: Lemondtunk a szélenergiáról, pedig megoldhatná problémáink jó részét

A szélerőműveket itthon számos félreértés és tévhit övezi. Részben ezért, részben pedig a jogszabályi keretek szűkössége miatt itthon nem tudott elterjedni a technológia, amely egyébként a fejlett országok zömében a leggyorsabban bővülő villamosenergia-termelési ágazatnak számít. A kérdések tisztázására Munkácsy Bélát, az ELTE TTK oktatóját láttuk vendégül Holnapután című rádióadásunkban, melyet vasárnap 11-től meghallgathattok a MannaFM-en.

Magyarországon 1–2%-ra tehető a szélenergia részaránya a villamosenergia-termelésben. Ezzel az EU-ban a sereghajtók közé tartozunk. Ugyanakkor az elmúlt években örvendetesen gyorsan nőtt a hazai napelemes termelés, épp ezért nehezen érthető, hogy a szélenergiával miért nem hasonló történt.

Az adásban beszélni fogunk a jelenleg még működő hazai szélerőművekről, a technológia jelenlegi állásáról, és többek között az elhíresült nyár eleji Gelencsér András-interjú azon állításáról, amely szerint a szélerőművek a fosszilis energia szobrai. A beszélgetés során választ kapunk arra, hogy milyen potenciál rejlik itthon a szélerőművekben, és az is kiderül, hogy a szélkerekeket övező elképzelések jelentős része valójában tévhit.

Hallgasd a Holnapután adását vasárnap 11:00-től a Manna FM-en! Ha valamiért lemaradnál róla, bármikor eléred utólag podcast-csatornánkon, melyet az összes nagyobb platformon megtalálsz! Az adáshoz tartozó cikkünket hétfőn olvashatod, alább pedig vendégünk egy korábbi előadásáról készült beszámolót találsz.

search icon