Vasárnap a Holnaputánban: Mi lehet a pénzintézetek szerepe átalakuló világunkban?
Vasárnap a Holnaputánban: Mi lehet a pénzintézetek szerepe átalakuló világunkban?

Amikor a fenntarthatóság szóba kerül, legtöbben a környezetvédelemre és a klímaváltozásra asszociálnak, pedig a kérdésnek számos egyéb aspektusa is van. Ilyen például a gazdasági vagy épp a társadalmi fenntarthatóság, melyekben egyaránt komoly szerepet játszik a bankrendszer.

A Holnapután aktuális részében a ma még sokszor megfoghatatlan, titokzatos ESG-ről, a bankok társadalmi felelősségvállalásáról és a gazdaság kizöldítéséről beszélgettünk Bolyán Róberttel, az Unicredit Bank social impact banking vezetőjével.

Az adás során tisztába tesszük, hogy az ESG nem csupán a környezeti fenntarthatóságról vagy épp a megújuló energiaforrásokról szól. Fontos pillér a társadalmi fenntarthatóság is, amely például munkaügyi normákat vagy épp a termékbiztonságot foglalja magában, valamint a vállalatirányítás kérdéskörére fókuszáló láb is, ahol a szempontok között megjelenik például az adóügyek átláthatósága vagy a vezetőségi fizetések mértéke is.

Vendégünk több példa segítségével arra is rávilágít, hogy a pénzintézetek számára egyre fontosabbak az olyan befektetések és projektek, melyek amellett, hogy megtérülnek, az emberek jóllétét is szolgálják. Az ESG-ben a szociális szempontok, például a rászorulók megsegítése vagy épp a munkahelyteremtés is fontos szerepet játszik.

Vasárnapi adásunkban szót ejtünk a paradigmaváltás fontosságáról, amelyből nemcsak a gazdasági szereplők, de a hétköznapi emberek sem maradhatnak ki. Ez persze nem egyszerű feladat, hiszen főként hosszú távon megtérülő dolgokról beszélünk: a jelenben kell lemondanunk valamiről, hogy a jövőben jól járjunk. Ahogy Bolyán Róbert mondja: „nem ehhez vagyunk hozzászokva”.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan látja egy pénzügyi szakember a fenntarthatóság kérdéskörét, tarts velünk vasárnap 11:00-től a Manna FM-en! Ha lemaradnál, ne ijedj meg, a Greendex podcast-csatornáján utólag is meg tudod hallgatni a műsort.

search icon