Vezessünk fokozott óvatossággal a vadak miatt!

Vezessünk fokozott óvatossággal a vadak miatt!
Vezessünk fokozott óvatossággal a vadak miatt!

Egy nap alatt négy őzt gázoltak el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de az ország más részein is gyakoriak a vadgázolások. Mire érdemes figyelnünk?

A vadmozgások zöme a kora reggeli és az esti órákban zajlik, így a sofőröknek ezekben az időszakokban fokozott óvatosságra kell törekedniük, ahol pedig vadveszély tábla is el van helyezve, érdemes lassítani is. Fontos azonban megjegyezni, hogy más időszakokban is előfordulhat, hogy vadak tévednek a közutakra.

Érdemes a vadveszélyes útszakaszon nagyobb követési távolságot tartani, és folyamatosan figyelni az út mindkét oldalát, állat észlelése esetén pedig lassítani. Az útestre tévedt állatot dudaszóval próbálhatjuk jobb belátásra bírni.

A rendőrök kiemelik, hogy ha hirtelen nagytestű vad kerül az autó elé, dudáljunk, vészfékezzünk, de semmiképp se rántsuk el a kormányt, még ha így el is ütjük az állatot, mert a manővernek sokkal súlyosabb következményei lehetnek ránk és a többi közlekedőre nézve.

Ha bekövetkezett a baj és elütöttük az állatot, viszont személyi sérülés nem történt, akkor a 112-es segélyhívón kérjünk segítséget. A rendőrség értesíti a területileg illetékes vadásztársaságot is, akik gondoskodnak a vad további sorsáról. Függetlenül attól, hogy az állat elpusztult, vagy életben maradt, ne vigyük magunkkal, mert az lopásnak számít, és megközelíteni sem érdemes, mert az esetleg még életben lévő, rémült állat súlyos sérüléseket okozhat nekünk.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI/greendex)

search icon