Videókon a török földrengés pusztítása

Videókon a török földrengés pusztítása
Videókon a török földrengés pusztítása

Hétfő hajnalban 4 földrengés rázta meg délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetét. Helyi idő szerint hajnali 4 óra 17 perckor rengett először a föld, ekkor 7,4-es erősségű hullámokat mértek. Ezt követően hajnalban még további 3 rengés következett. És miután megkezdődtek a mentések, késő délelőtt újra remegni kezdett a föld.

A leghevesebb rengések pillanatában 7,8-as erősséget is mértek.

Erdogan török elnök délelőtt azt közölte: legkevesebb 912 halottja és 5385 sérültje van a hajnali törökországi földrengéseknek. A rengések következtében legalább 2818 épület omlott össze, miközben eddig 2470 embert már kiszabadítottak a romok alól. A mentési munkálatokban mintegy 9000 ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik – mondta Erdogan, hozzátéve, hogy eddig 45 ország ajánlott fel segítséget.

Szíriát is beleszámolva, hétfőn napközben már az 1500-at is meghaladta a halálos áldozatok száma. És minden bizonnyal ez a szám csak emelkedni fog.

Magyarországról is indult mentőcsapat

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára indította útnak a mentőcsapatot. A tűzoltókból álló HUNOR speciális mentőcsapat 55 főből, és 2 kutyából áll. A HUNOR tagjai tíz napon keresztül 24 órás munkavégzéssel, két váltásban, teljesen önellátó módon képesek étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénylése nélkül dolgozni. Kedd hajnalban meg is érkeztek és felvették a munkát.

forrás: blikk.hu
fotó: MTI

search icon