WC-re kell menned Budapesten? Így jártál!
WC-re kell menned Budapesten? Így jártál!

A napokban röppent fel a hír, hogy áprilistól fizetős lesz a mosdók használata az ország egyik legrégebbi plázájában, a budapesti Westendben. A gyakorlat sajnos nem új, számos bevásárlóközpontban fizetős a mellékhelyiségek használata, de az ingyenes nyilvános WC-k száma is alacsony.

Nincs egyszerű dolga annak, aki a fővárosban végezné a dolgát. Alig találni nyilvános illemhelyet, ahol pedig van, az is jellemzően fizetős. A gyakorlat persze nem egyedi: a G7 tavaly előtti összesítése szerint a régiónkban található nagyvárosokban leginkább fizetős illemhelyekkel lehet találkozni. Abban viszont mégis egyediek vagyunk, hogy a legtöbbe éppen nálunk kerül a megkönnyebbülés.

Budapesten a legtöbb nyilvános WC-t a Fővárosi Csatornázási Művek üzemelteti, szám szerint 67-et, melyek a kerületi fenntartású illemhelyekkel egészülnek ki. Számuk még így is alig éri el a 100-at. Persze ezekre még mindig lehet mondani, hogy valamiből fenn kell tartani őket, szükség van a használati díjra. Bár ahogy a fent említett cikkből kiderül, az FCSM esetében a nyereségük kevesebb mint 10%-ának feláldozása lehetővé tenné az WC-k ingyenessé tételét – tehát ez leginkább döntés kérdése lenne.

AZ FCSM illemhelytérképe itt érhető el.

Gyakran esik szó arról, hogy nem vagyunk elég hidratáltak: alig iszunk vizet, pedig a napi 2-2,5 liter nagyon fontos lenne. Közben pedig azon kapom magam, hogy azt számolgatom, mennyit és mikor ihatok, hogy ne az utcán jöjjön rám a dolog. Érdekes ellentmondás.

A plázák esetében nem tudunk olyan körülményt említeni, ami igazolná a fizetőssé tételüket. Főként, hogy minden plázában vannak büfék és éttermek, melyek használata után – vagy épp előtt, egy kézmosás erejéig – elvárható lenne a díjtalan használat.

A legtöbbször az az érv merül fel a fizetőssé tétel mellett, hogy ezzel lehet garantálni a mellékhelyiség tisztaságát és megfelelő felszereltségét. Ehhez csak annyi megjegyzés, hogy nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki járt már borzasztóan koszos és büdös fizetős WC-ben. De visszatérve: a plázákban költött forintok bizonyos hányada a bérleti díj, melyet az egyes üzletek fizetnek a pláza felé. Ez pedig fedezi, vagy fedezhetné a mellékhelyiségek működtetését is.

Ha pedig ez így van – hiszen vannak olyan plázák, ahol továbbra is ingyenes a mellékhelyiségek használata – akkor csak arról lehet szó, hogy a díj bevezetésének oka, hogy az emberek egy részét kizárják a WC-k használatából, illetve hogy extra profitra tegyenek szert. Ez pedig nem éppen nevezhető humánusnak.

Információink szerint a következő fővárosi bevásárlóközpontokban továbbra is ingyenes használható a mellékhelyiség: Allee, Aréna Pláza, Etele Pláza, Mammut, Pólus Center, Lurdy Ház, Savoya Park és Campona.

Végül még egy szempont, mely az ingyenes és elérhető (köz)vécék mellett szól: számos fogyatékkal élő, illetve idős ember mobilitását korlátozza, hogy az elérhető mellékhelyiségek hiányában nem mernek elindulni otthonról.

Vajon mikor kezdenek el pénzt kérni más, biológiai szükségletünk után? Lesz például lélegzetvételi-díj?


A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

search icon