Zajszennyezés
Zajszennyezés

Zajszennyezésen a környezetünkben lévő, emberi tevékenységek által keltett, emberek (vagy állatok) számára ártalmas vagy zavaró hangok összességét értjük. Ezek a hangok amellett, hogy zavarják életünket, károsítják hallásunkat és egészségünket egyaránt.

A zajszennyezés egyre jelentősebb környezetvédelmi és egészségügyi probléma. Alvászavarok, szív- és érrendszeri megbetegedések, idegesség, kognitív zavarok és mentális egészségügyi problémák hátterében állhat, illetve hatással lehet a munkahelyi teljesítményre, a gyermekeknél pedig tanulási nehézségeket okoz.

Hagyományos értelemben minden nemkívánatos hangot zajnak nevezünk, viszont megállapodás szerint csak a 65 dB-nél erősebb hangot tekintik zajnak. Ha környezetünkben ennél erősebbek a hangok, akkor zajszennyezésről beszélünk. A környezeti zajszennyezés leggyakrabban a közúti-, a vasúti-, a repülőtéri forgalommal, illetve a közlekedéssel, az ipari tevékenységekkel, az építkezésekkel, valamint más kültéri (pl. szabadidős) tevékenységekkel függ össze.

A zaj az élővilágra is káros. Egyes állatfajok a zajszint emelkedése miatt elhagyják azokat a helyeket, amelyeket korábban táplálkozás vagy szaporodás céljából felkerestek. A zajtól gyakran összezavarodnak, elveszítik tájékozódási képességüket, ennek következtében pedig el is pusztulhatnak.

További szócikkek
search icon