Zéró toleranciára volna szükség a koktélhatás elkerüléséhez
Zéró toleranciára volna szükség a koktélhatás elkerüléséhez

Az iparosított mezőgazdaság egyre több vegyszert használ, melyek egyenként is károsak ez egészségre. Együttes jelenlétük pedig ún. koktélhatást eredményez. Erről írt alapos cikket Rajcsányi Tímea kertészmérnök.

A növényvédő szerek hatásának kisebb-nagyobb mértékben mindannyian ki vagyunk téve. Növényvédőszer van a vízben, a földben, a levegőben és az élelmiszerekben is. A mezőgazdasági vegyszerek széleskörű használata az 1950-es években kezdődött.

Az évtizedek alatt a hatóanyagok listája folyamatosan gyarapodott. Európában jelenleg közel 500 növényvédőszer-hatóanyag használata engedélyezett.

A növényvédő szerek együttes hatását koktélhatásnak nevezik. Kutatások igazolták, hogy ez az együttes (koktél) hatás megegyezhet azzal, mintha a koktél egyik alkotóeleméből fogyasztottunk volna sokszoros mennyiséget. Vizsgálatok igazolták azt is, hogy

egy európai ember szervezetéből átlagosan 300 különböző vegyi anyag mutatható ki.

Akárcsak más összetevők esetén, hivatalosan meghatározott felső határérték van megadva a növényvédő szerekre is a különféle élelmiszerekben. Vizsgálatok szerint a forgalmazott termékekben átlagosan 29 különféle növényvédőszer maradék található meg, zömében ezek mennyisége az előírt határértéket nem haladja meg.

Fontos tudni, hogy a növényvédelmi szabályozások országonként eltérhetnek. Ezért egy olyan anyag, ami egy országban tiltott szernek minősül, az a távolabbi országokból importált termékekben jelen lehet.

A növényvédő szert leggyakrabban tartalmazó gyümölcsök és zöldségek a citrom, csemegeszőlő, grapefruit, körte, mandarin, narancs, őszibarack, paprika és paradicsom. Az állati eredetű élelmiszerekkel sem jobb a helyzet. A takarmánynövények kezelésére használt növényvédő szerek maradványai felgyűlnek az állatok szervezetében, és ezekhez még hozzáadódnak a különböző, állatgyógyászatban használt orvosságok, antibiotikumok, stb.

Az élő szervezetre káros növényvédő szerek listája olyan hosszú, hogy az egyes hatóanyagok mennyiségének csökkentésére irányuló intézkedések már nem képesek megvédeni sem az emberi egészséget, sem az élővilágot.

Hogy ez a káros hatás csökkenjen, a szintetikus növényvédő szerek teljes listáját ki kellene iktatni, és támogatni kellene az ökológiai és biológiai gazdálkodás lehetőségeit.

(Forrás: transtelex.ro Kép: pexels.com)

search icon