Zöldít a száguldó cirkusz
Zöldít a száguldó cirkusz

A változás szele elérte a motorsportot is, a Forma-1 vezetői is érzik, hogy el kell indulniuk a fenntarthatóság felé. Ennek szellemében próbálják alakítani a versenysorozat jövőjét.

Legkésőbb 2026-tól hibrid motorokat vezethetnek be a Forma-1-ben, leváltva ezzel a hagyományos erőforrásokat. A száguldó cirkusz a lehetséges jövőt nem az alternatív meghajtásokban, hanem az alternatív üzemanyagokban látja.

Fejlesztéseik nem csak a sport, hanem az autóipar hasznára is válhatnak, ha a jelenleg több mint egy milliárd belsőégésű motort használó gépjármű fenntarthatóbb működését segítik elő.

A sorozat közleményében arról is szó esett, hogy a közvetítések jelentős átalakulásával, már most csökkentik a kibocsátást, mivel a stáb körülbelül harmada Londonból látja el a feladatát, így jóval kevesebb embert és felszerelést kell kiutaztatni a versenyekre.

Emellett a következő szezontól arra törekszenek majd, hogy drasztikusan lecsökkenjen a paddockban, és a bokszutcákban fellelhető egyszer használatos palackok és evőeszközök mennyisége.

A versenysorozat 2030-ra tervezi a teljes karbonsemlegességet.

Szükségük is lesz a változtatásokra, hiszen évről-évre nagyobb népszerűségnek örvend a 2014-ben indult Formula-E sorozat, melyben kizárólag elektromos meghajtású autók versenyeznek, sok ex-Forma-1-es pilóta vezetésével.

A versenyek ráadásul a nézők számára is interaktívak, a versenyek közben extra teljesítményt lehet megszavazni a versenyzőknek online.

Forrás: formula.hu/motorsport.com

search icon