Reneszánszát éli a céklafogyasztás hazánkban, az elmúlt években az országon végigsöprő gasztroforradalomnak köszönhetően újra divatos zöldség lett. Az éttermek mellett egyre több háziasszony ismerkedik meg ezzel a sokoldalúan felhasználható alapanyaggal.
A cékla termőterülete évről évre nő hazánkban: az elmúlt öt évben mintegy 100 hektárral. A termelés modernizálásának köszönhetően pedig az egy hektárra jutó termésátlag is folyamatosan bővül – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképéből. A boltokban kapható cékla jelentős része hazai termelésből származik, csupán a szezon végén jelenhet meg kis mennyiségű import a piacon. Az országban mintegy 250–350 hektáron termelnek céklát 10–20 ezer tonna mennyiségben.
A termőterület bővülésének oka lehet, hogy jól illeszthető a vetésszerkezetbe, főként a gépkihasználás miatt, a termelés viszonylag kiszámítható, s nem mellesleg a támogatások is ösztönzőként hatnak. A termelés ezzel együtt meglehetősen centralizált, néhány vállalkozás foglalkozik céklatermesztéssel az országban, a hagyma, burgonya és a sárgarépa mellé kiegészítő termékként szolgál az áruházlánci beszállítás során.
A folyamatosan erősödő kereslet nem véletlen, hiszen a cékla igazi szuperélelmiszer: jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, ráadásul egész évben elérhető. Kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését. A cékla erős májtisztító hatással bír, valamint erősíti a bélrendszert is. A zöldségben található betain segíti a zsírok lebontását, zsírégető hatása van, ráadásul rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását is.
A cékla rendkívül sokféleképpen felhasználható zöldség. Készülhet belőle főzelék, snack, saláta, leves, fogyaszthatjuk savanyítva, de a desszertekben is megállja a helyét. Sokan a zöldség levét fogyasztják, a smoothie-k népszerű alapanyaga.
Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Kép: Canva