A tavasz közeledtével egyre több hazai zöldség kerül a boltokba
A tavasz közeledtével egyre több hazai zöldség kerül a boltokba

A kora tavaszi időszaktól kezdődően egyre több hazai zöldség kerül a boltokba és veszi át az import helyét a magyar áru.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet összefoglalója szerint, belföldi újhagymát egész évben kínálnak a Budapesti Nagybani Piacon, a kora tavaszi időszakban azonban a hazai felhozatal is bővül, így a legtöbb bolt kínálatából fokozatosan eltűnik a külföldi újhagyma. Magyarországon mintegy 130 hektáron termesztenek újhagymát, éves szinten pedig 2 ezer tonna körül alakul a betakarított termésmennyiség.

A korai hazai saláta általában februárban jelenik meg az áruházakban és onnan gyors felfutás következik április végéig. Magyarországon a fejessaláta betakarított termőterülete és a betakarított mennyiség folyamatosan csökkent az elmúlt években, mert egyre nehezebb gazdaságosan termeszteni.

Az elemzésből kiderül, hogy a jövőben várhatóan tovább nő a római saláta népszerűsége a termelők körében, amely hűtőben tárolva két hétig is frissen tartható. Ma ennél még elterjedtebb a jégsaláta, melynek tömött feje sokkal tartósabb, mint a mindössze néhány napig eltartható fejes salátáé. Magyarországra november közepétől április közepéig érkezik import saláta, elsősorban Olaszországból, a teljes importált mennyiség ezer tonna körül alakul évente.

A hónapos retket hidegtűrése és rövid tenyészideje miatt sokan előveteményként ültetik. Magyarországon mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében. A belföldi hónapos retek egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piac kínálatában. Az olaszországi hónapos retek a téli időszakban jellemző, a hazai felhozatal bővülésével általában kifut a kínálatból.

A hazai mezőgazdaság támogatása a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(NAK)

Fotó: Pixabay

search icon