Megérkezett az idei hagyma prognózis
Megérkezett az idei hagyma prognózis

Az idei hagymaszezont valamelyest növekvő termőterület és a gombabetegségek elleni küzdelem jellemezte Magyarországon.

A FruitVeB elemzése szerint, az idei szezont meghatározta az elmúlt évek egyik legjelentősebb gombaölőszer-hatóanyagának, a mankocebnek a kivonása, hiszen az erre alapuló növényvédelem stabil volt a vöröshagyma-termesztésben. Jelenleg nincs megfelelő hatóanyag a vöröshagyma peronoszpóra ellen. Alapvetően az elmúlt évtizedben a száraz, meleg időjárásban nem okozott problémát, az idei évben azonban valószínűleg a kórokozó több kárt jelentett, mint a 2022-es aszály, mivel Magyarországon a vöröshagyma terület szinte 100 százalékban öntözött.

A körkép kitért arra is, hogy már tavasszal, március-április hónapban megjelent a peronoszpóra a hagymaállományokban, főként az őszi állományban, de a tavaszi állomány is már április végén veszélyben volt. Ezt tetézte a korai gyomirtás által okozott sérüléseken megjelenő Stemphylium vesicarium fertőzés, amit igazán június második dekádjában a kánikulai meleg fogott meg, de így is jó pár termőhelyen okozott termés kiesést.

Az őszi vöröshagyma 425 hektáron került termesztésre, a hozamok 35-75 tonna/hektár között alakultak. Az alacsonyabb hozamokat a jelentős költségnövekedés mellett a kimagasló értékesítési ár kompenzálta. A tavaszi vöröshagyma területe megközelítőleg 10 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest, és ez várhatóan 2024-ben is növekedni fog. Itt az 50 tonna/hektár körüli átlagtermés jó minőséggel párosult. A megtermelt mennyiség várhatóan december-január végéig fedezi a hazai igényeket.

Összességében a hazai hagymatermő terület kis mértékben növekedett, de a hazai termés mennyisége a 2022-es évben tapasztalt volumen, azaz 70 ezer tonna körül várható.

(FruitVeB)

search icon