10 éve csapdába esett jéghegy szabadult el az Antarktisznál
10 éve csapdába esett jéghegy szabadult el az Antarktisznál

A B-22A jéghegy, amely először 2002-ben szakadt le az antarktiszi végítéleti gleccserként is emlegetett Thwaites-gleccserről, most tíz évvel a megfeneklése után távolodik a Déli-sarktól. Ez idő alatt megőrizte eredeti jege nagy részét, és mintegy 3000 négyzetkilométert fed le, ami körülbelül akkora, mint Vas vármegye.

Miután a B-22A a század elején kiszabadult a gleccserből, szabadon lebegett az Antarktisz partjainál, amíg 2012-ben a tengerfenék egy megemelkedett szakaszán fennakadt. A jéghegy körülbelül 53 kilométerre ragadt a keletkezési helyétől, ami azt jelenti, hogy évente átlagosan 2,6 kilométeres mozgást végzett, ami a NASA szerint az egyik leglassabb átlagos tempó a feljegyzésekben szereplő jéghegyek közül.

A NASA Terra és Aqua műholdjainak műholdfelvételeiből kiderült, hogy a jéghegy 2022. október 24-én ismét mozgásba lendült. Március 26-ig mintegy 175 km-t sodródott északnyugat felé, ami azt jelenti, hogy hat hónap alatt több mint háromszor akkora utat tett meg, mint amekkorát az előző 247 hónap alatt.

Forrás: NASA/MODIS/Terra satellite

Ha egy nagy jéghegy egyszer leszakad a jégtakaróról vagy gleccserről, általában csak néhány évbe telik, amíg a sarkvidékről melegebb vizekbe jut, ahol végül széttöredezik. Ritkán fordul elő, hogy az úszó jégdarabok több mint egy évtizedig épségben maradnak. A tudósokat azonban aggasztja a B-22A eltávolodása, mert ez hatással lehet a Thwaites-gleccser stabilitására. Annak ellenére, hogy az eredetileg véltnél lassabban olvad, a legújabb kutatások szerint az olvadás üteme a jövőben felgyorsulhat. Ezért fontos, hogy a kutatók figyelemmel kísérjék a jéghegy távozása által kiváltott változásokat.

Emellett a B-22A-t is nyomon követik, a jéghegyek olvadásuk során ugyanis rengeteg édesvizet bocsátanak ki, ami hatással lehet az ökoszisztémákra és az óceáni áramlásokra.

(Forrás: Live Science)

search icon