2020 fontos éve volt itthon a megújulóknak
2020 fontos éve volt itthon a megújulóknak

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2020-as előzetes energiastatisztikai adatait összefoglaló jelentéséből többek között az is kiderült, hogy a üzemanyagból is kevesebbet fogyasztottunk tavaly.

A riport megállapítja, hogy a primer belföldi energiafelhasználás forrásának jelentős részét még mindig a kőolaj- és kőolajszármazékok, valamint a földgázbehozatal biztosította, a két energiahordozó nettó importja együtt 551 PJ-t tett ki. Ezzel együtt azonban az importfüggőség mértéke az összes energiahordozóra vonatkozóan 13 százalékponttal, 56,3%-ra csökkent.

Ebben pedig kétségtelenül nagy szerepet játszott az is, hogy tavaly a megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége 17,7%-kal, a megújuló energiaforrásokból termelt hő mennyisége pedig 3,7%-kal nőtt 2019-hez képest. Ezzel a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia részaránya a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül 11,9%-ra emelkedett.

A MEKH közleménye azt is megemlíti, hogy tavaly a napelemek által termelt villamos energia nagymértékben növekedett, 63,7%-kal haladta meg a 2019-es mennyiséget. Ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, a 2020 végén a hálózatra csatlakoztatott napelemek teljesítménye több mint 2000 MW-ot tett ki, vagyis meghaladta a Paksi Atomerőmű beépített teljesítményét.

A jelentés az üzemanyagokra is kitér, melyeknél a pandémia miatt jelentős csökkenést lehetett észlelni. A nemzetközi légi közlekedésben felhasznált kerozin mennyisége például 63,5%-kal csökkent, míg a közúti üzemanyagok közül a motorbenziné 10,2%-kal, a közlekedési célú gázolajé pedig 6,7%-kal csökkent 2019-hez képest.

Az Energiastatisztika 2020. éves riport előzetes adatai elérhetők a hivatal honlapján.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon