2024-ben érkezhetnek a visszaváltható PET-palackok Magyarországon is
2024-ben érkezhetnek a visszaváltható PET-palackok Magyarországon is

2024. január 1-jétől visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon, Palkovics László miniszter a Greenpeace megkeresésére reagálva hangsúlyozta, hogy dolgoznak a betétdíj-bevezetés szabályain. A környezetvédő szervezet szerint az egyszer használatos csomagolóanyagok visszaszorításához az újratöltés bevezetésére is rá kell kényszeríteni a gyártókat, erről azonban még nem esett szó a minisztertől kapott válaszlevélben.

A Greenpeace Magyarország 2022. július 1-jén egy 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot küldött a környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszternek – ennél több PET-palack fogy Magyarországon negyedóra alatt -, a csomaggal együtt átadták azt a petíciót is, melyben 55 ezren kérték a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolások alkalmazására.

Magyarországon legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba évente, ennek 70 százalékát soha nem hasznosítják újra, ezek szemétlerakókban, hulladékégetőkben, és rosszabb esetben a folyókban, tengerekben vagy az erdeinkben végzik. Hasonlóan rosszak a hasznosítási arányok a drága, valamint nagy energia- és nyersanyagigényű aludobozoknál is.

A szervezet szerint bár az uniós irányelv ambiciózus célokat tartalmaz – 2025-re a PET-palackoknak 25 százalékban újrahasznosított műanyagot kell tartalmaznia, 2030-ra pedig 30 százalékot – ettől még a gyártók ontani fogják az egyszer használatos csomagolásokat, amit az éghajlatvédelem miatt is vissza kell szorítani, a műanyaggyártáshoz ugyanis nagyon sok kőolaj és földgáz  kell. Ezért a jelenlegi intézkedéseknél jóval többre van szükség, a Greenpeace követelése szerint a kormánynak el kell érnie, hogy az italcsomagolások legalább 70 százaléka újratölthető legyen legkésőbb 2026-ra.

(Forrás: Greenpeace)

search icon