2030-ra teljesen kizöldítenék a belföldi repülést a dánok
2030-ra teljesen kizöldítenék a belföldi repülést a dánok

A dán kormány 2030-ra szeretné az összes belföldi repülőjáratot fosszilis üzemanyagoktól mentessé tenni. Ennek első lépcsőjeként 2025-ig minden járaton el kell kezdeni használni a zöld üzemanyagokat.

Erről Mette Frederiksen kormányfő beszélt újévi üzenetében. Azt is hozzátette, hogy a cél eléréséhez szükséges technológiák még nem állnak rendelkezésre a kellő mértékben, így nem lesz egyszerű megvalósítani a célt.

Ha a világ többi országa túl lassú, akkor Dániának muszáj átvennie a vezetést és magasabbra emelnie a lécet.

–mondta a kormányfő

Az miniszterelnök beszédében nem tisztázta, hogy pontosan melyik technológiára gondol. Jelenleg is több, a zöld repülést célzó technológia van fejlesztés alatt, mi is beszámoltunk néhányról.

Kérdéses, hogy 2030-ra lesz-e olyan megoldás, mellyel a nagyratörő céljait el tudja érni Dánia. Ahogy az electrive.com cikke írja, jelenleg az akkumulátoros repülőgépek hatótávolsága és utaskapacitása nem teszi versenyképessé a technológiát, és hasonló a helyzet az üzemanyagcellás, tehát hidrogént használó megoldással.

Napjainkban a szintetikus tüzelőanyagokra épülő megoldások állnak a legjobban, viszont ma még nincsenek olyan üzemek, melyek képesek lennének a kellő mennyiségben előállítani ezeket. Ráadásul előállításuk igencsak energiaigényes is, így mindenképpen csak a megújulókkal kombinálva hozhatnának valódi előrelépést.

A dán miniszterelnök egyébként eltökélt a repülés mellett, mint mondta, „az utazás az élet része, ezért repülünk”, de mindenképpen el akarják érni a zöld fordulatot az iparágban.

search icon