2050-re az európai légitársaságok gépei fenntartható üzemanyaggal repülhetnek
2050-re az európai légitársaságok gépei fenntartható üzemanyaggal repülhetnek

A világon először szállt fel olyan utasszállító repülőgép, amelyet részben szintetikus kerozin hajtott, melyet megújulók energiáját felhasználva állítottak elő.

Az Index számolt be a holland KLM légitársaság közleményéről, melyből kiderül, hogy a cég a Shell és a Holland Infrastrukturális és Vízgazdálkodási Minisztériummal közös projekt keretében hajtotta végre a repülést. Az üzemanyagot az olajcég holland kutatóközpontjában állították elő a megújuló energia mellett pedig összetevőjeként vizet és szén-dioxidot is felhasználtak.

A járat január 22-én repült Amszterdamból Madridba, ennek apropóján pedig egy konferenciát is szerveztek az eseményről. Itt többek között az is elhangzott, hogy Hollandia, mint a kontinens egyik vezető nagyhatalma a fenntartható üzemanyagok fejlesztése és gyártása terén, azt a célt tűzte ki, hogy a fenntartható üzemanyagok széles körben elérhetőek legyenek a légitársaságot számára és 2050-re már minden európai flotta fenntartható üzemanyaggal repüljön.

A konferencián egyébként a fenntarthatóságot szolgáló más innovációkról is szó esett. Ilyen például egy olyan zöld üzemanyagot előállító üzemnek a terve, mely a levegőből kivont szén-dioxidot a mesterséges kerozin alapanyagául.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon