250 millió dollárt költenek a Salton-tenger megtisztítására
250 millió dollárt költenek a Salton-tenger megtisztítására

Az amerikai kormány hétfőn közölte, hogy négy év alatt akár 250 millió dollárt is fordítana a kaliforniai Salton-tengernél közel két évtizede készülődő környezeti katasztrófa enyhítésére. A lépés segíthet helyreállítani a kiszáradó tavat, illetve ezzel egy üdülőhelyet is, amely az aszály közepette hanyatlásnak indult.

A belvízi tó, amelyet mezőgazdasági lefolyás és szennyvíz táplál, lassan zsugorodik. A kiszáradó tó területéről származó por a környező településekre szállt, súlyosbítva a szennyezést és következésképpen a légzőszervi megbetegedéseket Kalifornia egyik legszegényebb és környezeti szempontból legterheltebb régiójában.

A régió gazdálkodói, akik az ország zöldségeinek nagy részét, valamint az állatok takarmányozására szolgáló lucernát termesztik, csökkentették vízfelhasználásukat a régióban uralkodó súlyos aszály miatt. Emiatt kevesebb lefolyóvíz jutott a tóba, ami felgyorsította annak hanyatlását. A helyi hatóságok beleegyeztek abba, hogy felügyelik a Colorado folyóból származó víz mennyiségét, amennyiben a szövetségi kormány forrásokat biztosít a beavatkozáshoz.

Ez a Colorado folyóval kapcsolatos szükséges intézkedések egyik alappillére

– mondta Wade Crowfoot, Kalifornia természeti erőforrásokért felelős minisztere.

A hétfőn bejelentett megállapodáshoz még az Imperial öntözési körzet, a térség vízellátását felügyelő helyi hatóság jóváhagyására van szükség. A vízügyi egység igazgatótanácsa kedden tárgyal az ügyről.

A támogatási összeg nagy része attól függ, hogy az Imperial öntözési körzet és a Coachella-völgyi vízügyi körzet teljesíti-e a folyóvizek felhasználásának csökkentésére tett vállalásait. Mindkettő egy új szövetségi program részeként nyújtott be javaslatot a felhasználás csökkentésére, hogy kifizetésre kerüljön sor.

A helyi környezetvédelmi csoportok már régóta sürgetik a Salton-tengeri válság kezelésének sürgősségét és több pénzt követelnek. A tenger közelében az asztmás gyermekek kórházi kezelési aránya kétszerese az állami átlagnak, minden ötödik gyerek szenved ettől a betegségtől. A régióban a mezőgazdasági munkások és a szabadtéri munkások közül sokan nemcsak a Salton-tenger porának, hanem a növényvédő szerekből és a teherautókból származó részecskeszennyezésnek is ki vannak téve.

(forrás: theguardian.com)

search icon