27 EU-tagállam közül 23-ban csökkentek a kibocsátások
27 EU-tagállam közül 23-ban csökkentek a kibocsátások

Az Eurostat május 15-én közzétett adatai szerint 4 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban 2022 utolsó három hónapjában. A CO2-ekvivalensek (CO2e) összesen 938 millió tonnát tettek ki, szemben a 2021 azonos negyedévében mért 978 millió tonnával.

A 27 tagállam közül 23 uniós országban csökkent a kibocsátás – szinte mindegyikben, kivéve Írországot, Lettországot, Máltát és Dániát, ahol nőtt. A legnagyobb csökkenés Szlovéniában, Hollandiában és Szlovákiában volt tapasztalható.

Az Eurostat-jelentés olyan társadalmi és gazdasági tényezőket is megvizsgál, mint a bruttó hazai termék (GDP), amely az áruk és szolgáltatások előállítása révén létrejött hozzáadott érték mérőszáma egy országban. Megállapította, hogy bár a kibocsátás csökkent, a GDP nem, sőt 1,5 százalékkal nőtt ez alatt a három hónap alatt. Ez azt mutatja, hogy az országok csökkentik az üvegházhatást okozó gázok hozzájárulását, miközben növelik gazdaságukat.

Csupán öt EU-tagállam – Észtország, Luxemburg , Litvánia, Finnország és Svédország – GDP–je  csökkent, amelyek csökkentették a kibocsátást .

(Forrás: euronews.com)

search icon