30 fehér orrszarvút költöztettek el a faj történetének legnagyobb áttelepítése során
30 fehér orrszarvút költöztettek el a faj történetének legnagyobb áttelepítése során

A fehér orrszarvúak veszélyeztetett fajnak számítanak. Jelenleg 10 080 ivarérett egyed él a vadonban, és populációjuk csökken, elsősorban az orrszarvú szarvával való illegális kereskedelem céljából folytatott orvvadászat miatt.

„A veszélyeztetett emlősök több mint 3400 kilométert tettek meg Dél-Afrikából Ruandába, a történelem legnagyobb orrszarvú-áttelepítésében” – jelentette be hétfőn az African Parks. „A biztonságos, érintetlen tájakra történő betelepítések létfontosságúak az olyan veszélyeztetett fajok jövője szempontjából, mint a fehér orrszarvú.”

A történelmi jelentőségű lépés során az állatokat a dél-afrikai Beyond Phind vadrezervátumból a ruandai Akagera Nemzeti Parkba telepítették át. Az utazás megszervezése hat hónapot vett igénybe, és maga az út 40 órán át tartott. Az orrszarvúakat nem altatták el teljesen, mert a fekvés nem tett volna jót a szegycsontjuknak, azonban elkábították őket annyira, hogy még állva tudjanak maradni, és a testi funkcióik normálisak működjenek, de elég nyugodtak és stabilak legyenek az utazáshoz.

A lépés célja, hogy a fehér orrszarvúak afrikai elterjedési területét kiterjesszék, és extra védelmet kapjanak. Az állatok korábban soha nem éltek Ruandában, de rendkívül fontos, hogy az egész kontinensen elterjedjenek.

Ha az egyes országok nem tudják megfékezni az illegális vadállat-kereskedelmet, a fehér orrszarvúak és általában az orrszarvúak a kihalás szélére sodródhatnak. Az Afrikából Ázsiába szállított orrszarvúszarvú szarv mintegy 95 százaléka orvvadászatból származik. A szarvat hagyományosan a kínai gyógyászatban használják.

Ha az áttelepített orrszarvúak jól érzik magukat új otthonukban, Ruandában, lehetséges, hogy még többen csatlakoznak majd hozzájuk ezen a biztonságos menedékhelyen, mert a park könnyen befogadhat még 500-1000 orrszarvút.

Forrás (ecowatch)

search icon