3D nyomtatással készítenek élő talajfalakat
3D nyomtatással készítenek élő talajfalakat

A Virginiai Egyetem kutatócsoportja innovatív és fenntartható technikát talált ki a vetőmagokkal beoltott talajból létrehozott 3D-nyomtatási struktúrák létrehozására. Ezzel olyan falak és tetők hozhatók létre, amelyekben növények nőnek.

Ji Ma, az UVA Műszaki és Alkalmazott Tudományok Iskolájának anyagtudományi és mérnöki tanszékének adjunktusa, David Carr, az egyetem Környezettudományi Tanszékének kutatóprofesszora, és az UVA-n frissen végzett Spencer Barnes, aki repülőmérnöki diplomát szerzett, olyan prototípusokat készített, amelyek kezdetben egyszerű talajszerkezeteknek tűnnek, de néhány napon belül elkezdi teljesen beborítani őket a növényi élet.

Az UVA szerint a zöld falak és tetők építése ezzel a technikával rendkívül előnyös. Számos funkciót tölthetnek be, mint például -természetes szigetelés, árvízvédelem, valamint zöldfelületek az emberek, beporzók és más állatok számára. Ezzel a technikával olyan komplex zöld szerkezetek építését tűzték ki célul, amelyek maguk is természetes anyagokból készülnek. Ezáltal lehetővé válhat, hogy a zöld tereket az építészeti szerkezetekbe integrálják, ahelyett, hogy csak ráépítenék őket. Az eljárással emellett sok felesleges anyag használatát is ki lehet küszöbölni, amelyek nagy kibocsátással és nagyobb szénlábnyommal járnak.

Helyi talajjal és növényekkel dolgozunk, amit vízzel keverünk. Csak az anyag mozgatásához és egy szivattyú működtetéséhez van szükségünk áramra a nyomtatás során. Ha már nincs szükségünk egy kinyomtatott darabra, vagy az nem megfelelő minőségű, akkor újrahasznosíthatjuk és újra felhasználhatjuk a következő adagnál” – magyarázta Ehsan Baharlou. „Ez a módszer egy olyan aktív ökológiai rendszer létrehozását feltételezi, amely a fotoszintézis folyamatán keresztül a 3D-nyomtatott talajszerkezetekben tárolhatja a kibocsátott szenet.”

Úgy vélik, hogy ez a 3D nyomtatási eljárás jelentős szerepet játszhat az épületek szén-dioxid-semlegesebbé tételében. Kezdetben henger alakú prototípusok nyomtatásával kezdték, majd áttértek az összetettebb szerkezetek, például kupolák nyomtatására. Eljutottak egészen az alacsony, körülbelül egy méter magas falak létrehozásáig is. Következő céljuk a több oldalú szerkezetek nyomtatása.

Forrás (yankodesign)

search icon