40 új elektromos busz érkezhet a fővárosba
40 új elektromos busz érkezhet a fővárosba

Újabb negyven korszerű, környezetbarát, teljesen elektromos meghajtású autóbusszal gazdagodhat a fővárosi járműpark 2026-tól.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy midi- és csuklós elektromos busszal végzett közforgalmú járatok üzemeltetésére most először indultak közbeszerzési eljárások Magyarországon. A BKK a legutóbb, októberben 50 szóló elektromos busz forgalomba állítására írt ki tendert.

A részvételi felhívások 20 csuklós és 20 midi elektromos autóbusz forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglalnak magukban. A buszok általános üzemeltetésén kívül – a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása – az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a leendő szolgáltatónak kell biztosítania. Elvárás továbbá, hogy a járművek olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek – légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztatási rendszer -, amelyek növelik az utasok komfortérzetét.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződések kiváltására a BKK szeptemberben három közbeszerzési eljárást indított 150 autóbusz – 100 csuklós és 50 szóló – forgalomba állításával végzett szolgáltatásra; az októberben megjelent részvételi felhívás pedig 50 szóló elektromos autóbusz forgalomba állítását tartalmazta. A fennmaradt 40 buszra vonatkozó közbeszerzési eljárások elindulásával pedig már mind a 240 autóbuszra vonatkozó tender megjelent. A fenntartható közlekedéssel kapcsolatban az idei Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is számos előadás és kerekasztal-beszélgetés elhangzott.

(BKK)

search icon