Környezetkímélő midibuszok álltak forgalomba Miskolcon
Környezetkímélő midibuszok álltak forgalomba Miskolcon

Átadták a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. hat új, környezetkímélő, sűrítettföldgáz-üzemű midibuszát a társaság telephelyén.

A mintegy negyven utas befogadására alkalmas Iveco midibuszok február 28-án érkeztek Miskolcra, a járműveket az MVK Zrt. közbeszerzési eljárás keretében vásárolta meg. 

A kedden forgalomba álló buszok klimatizáltak, a járműveket utastájékoztató eszközökkel, utasszámlálóval és biztonsági kamerarendszerrel látták el. Hatótávolságuk eléri a 350 kilométert, és teljesítik az Euro-6-os környezetvédelmi normákat. 

Fotó: Vajda János

Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója elmondta, az új midibuszok olyan vonalakon járnak majd, ahol eddig kisebb kihasználtsággal és ezáltal nagyobb költségráfordítással szóló autóbuszok közlekedtek. Kitért arra, hogy a midibuszok környezetterhelése alacsony, és üzemanyagfogyasztásuk „messze kedvezőbb”, mint a szóló típusú CNG-busz gázköltsége, vagy mint egy szóló dízelautóbusz üzemanyagköltsége, így a társaság gazdaságosabban tudja üzemeltetni az érintett járatokat. 

Az MVK Zrt. jelenleg mintegy 140 járműből álló autóbuszflottával rendelkezik – a buszok fele dízel meghajtású -, a hosszú távú terv az, hogy az évtized végére az összes régi, dízelmotoros autóbuszt lecserélik korszerű, környezetkímélő, kényelmes és megbízható járműre. 

A flotta modernizálásának első lépéseként 2016 tavaszától 75 CNG-üzemű autóbusz állt forgalomba Miskolcon, majd 2022 augusztusában tovább „zöldült” és fiatalodott az állomány 10 új, BYD típusú környezetkímélő, klímasemleges elektromos autóbusszal. Ez a modernizációs folyamat folytatódik most a midibuszok forgalomba állításával. 

(MTI)  
 

search icon