5,5 millió eurós bírsággal sújtottak egy energiaipari céget
5,5 millió eurós bírsággal sújtottak egy energiaipari céget

A Repsol spanyol energiaipari óriáscéget közel 5,5 millió eurós bírsággal sújtották a perui környezetvédelmi hatóságok az ország partjainál tavaly történt olajkatasztrófa miatt. A Környezetvédelmi Értékelési és Ellenőrzési Ügynökség (OEFA) szerint három újabb bírságot szabtak ki a szivárgással kapcsolatos kötelezettségek elmaradása miatt.

De mennyire is volt katasztrofális a perui olajszennyezés? 2022. január 15-én közel 12 000 hordó nyersolaj ömlött a tengerbe Peru partjainál. Az olaj egy olyan tartályhajóból származott, amely a Repsol tulajdonában lévő La Pampilla finomítóban állítottak elő. A keletkezett olajfolt több mint 174 hektárnyi tengerpartot érintett, ami 270 futballpálya méretével megegyező nagyságú területnek felel meg. Ittmadarak, oroszlánfókák és pingvinek pusztultak el.

A feltételezések szerint több mint 700 000 embert érintett a szennyezés, több mint 20 strandot és több tucatnyi üzletet kellett bezárni

– írja cikkében a Euronews.

A hatóságok közlése szerint legalább 5000 ember veszítette el a megélhetését is. Az ENSZ perui irodája az ország közelmúltbeli történelmének legsúlyosabb ökológiai katasztrófájaként jellemezte az esetet.

A Repsol nevű vállalat eredetileg egy vulkán kitörése miatt keletkezett szokatlan hullámokat okolta a szivárgásért. Azóta a felelősséget az olajat szállító tartályhajóra hárította.

A vállalatot korábban tavaly júliusban már megbüntették 1,18 millió euróra, októberben pedig további 10,1 millió euróra, mert nem tett eleget a szivárgás felszámolásáért, nem azonosította az érintett területeket, és hamis információkat jelentett. Az OEFA szerint a legutóbbi bírságokat azért szabták ki, mert nem szolgáltattak szükséges információkat a szennyezés által okozott környezeti károkról.

Öt másik vállalat mellett a Repsolnak is 4,3 milliárd eurós polgári perrel kell szembenéznie az embereknek és a környezetnek okozott károk miatt. Ezt a perui fogyasztóvédelmi ügynökség, az Indecopi nyújtotta be, amely azzal érvelt, hogy a környezeti károk továbbra is hatással vannak a strandokra és a halászokra.

A perui olajipar egyre gyakrabban kerül konfliktusba a helyi közösségekkel, akik szerint a szivárgások komoly pusztítást végeznek. Az Oxfam és a perui emberi jogi nemzeti koordinátor által nemrégiben közzétett jelentése szerint 1991 és 2021 között 1002 olajszennyezés történt az országban.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon