Zivatarok és árhullám is veszélyeztet minket
Zivatarok és árhullám is veszélyeztet minket

Az elmúlt napokban a hosszú, aszályos időszak után – igaz, drasztikus lehűléssel karöltve – megérkezett a várva várt csapadék. Ezzel együtt pedig hatalmas vízmennyiség közeledik a Dunán is.

A szárazságnak és a kánikulának múlt hét csütörtökön egy nyugatról érkező hidegfront vetett véget, ekkor az ország keleti felén még nyári hőmérsékletet mérhettek, miközben nyugaton már igencsak ősziessé vált az idő.

A felhők és az eső a mai napon még velünk maradnak, aki szeretné tudni, hogy mikor kell elővennie az esernyőjét, az ITT tudja követni az aktuális eseményeket. Ha pedig azt szeretnénk tudni, hogy mennyi csapadék esett az elmúlt napokban, azt EZEN az oldalon lehet napokra bontva megnézni.

Rekordközeli vízmennyiség közeledik a Dunán

Siklós Gabriella, az OVF szóvivője hétfő reggel közölte, miszerint a legfrissebb előrejelzés szerint egyre biztosabb, hogy a Dunán nagyon nagy mennyiségű víz érkezik az országba. Hozzátette, az Országos Vízjelző Szolgálat szakemberei jelenleg úgy látják, hogy a 2013-as tetőzéseknél a Budapestig tartó szakaszon és a fővárosban átlagosan körülbelül 40 centiméterrel alacsonyabb lesz a vízállás.

A szóvivő azt is elmondta, mivel a Traun, az Enns és a Bécsi-medence vízgyűjtő területein még mindig esik az eső, ezeket az adatokat még pontosítani kell majd. Vízügyes szempontból a legkomolyabb helyzetre a Szigetközben és a Lajta mentén lehet számítani, hiszen – mint mondta – oda érkezik meg először Magyarországra az árhullám a Dunán. (MTI)

Az aktuális, legutolsó érvényes vízállás előrejelzés táblázat a Országos Vízjelző Szolgálat oldalán található.

(forrás: vizugy.hu, MTI)
Kiemelt kép: Canva

search icon