A biomassza átalakítása tüzelőanyaggá és más – hozzáadott értéket képviselő – termékekre döntő fontosságú a fenntartható biogazdaságba történő átmenetben. Ennek érdekében a DTU és a marseille-i Francia Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) szakemberei felfedeztek egy új enzimosztályt, az AA7 dehidrogenázokat. Ezek az enzimkeverékek bizonyítottan hatékonyak a cellulóz lebontásában, amely a fás biomasszából és a mezőgazdasági hulladékból származó leggyakoribb és legelterjedtebb erőforrás.
Az újonnan felfedezett enzimek egyszerű és hatékony partnerei azoknak a kulcsfontosságú enzimeknek, amelyek felgyorsítják a biomassza legkeményebb részeinek lebontását. Nagy potenciálú elemek a biomasszát hozzáadott értékű termékekre átalakító kereskedelmi enzimkoktélokban
– mondja Maher Abou Hachem, a DTU Bioengineering MSO professzora.
Az AA7 enzimek felfedezését a Nature Communications című folyóiratban közölték. A kutatók bemutatják, hogy az újonnan felfedezett enzim és a korábban ismert enzimek keverékei hatékonyan célozzák meg azokat a kristályos biomasszaterületeket, amelyek a biomassza-hasznosítás biotechnológiai folyamatainak szűk keresztmetszetét képezik.
(fotó: pixabay – ybernardi)