



A közép-amerikai országban új természetvédelmi megállapodás született, melynek értelmében hamarosan már csak olyan avokádót exportálhatnak, amely termesztése nem jár erdőirtással.
A világ egyre inkább ki van éhezve az avokádóra. A divatos szuperélelmiszer előállítása azonban egyre jelentősebb természetrombolással jár. A mexikói avokádóipar most példát akar mutatni, amit a kormányzat is támogat.
Az új kezdeményezés magában foglalja az elszámoltathatóság és a felügyelet mechanizmusait, ahogyan ezt a szövetség is hangsúlyozta. Tartalmazza továbbá a mexikói környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő szabályozási és környezeti kompenzációs módszereket is az erre jogosult gyümölcsültetvények számára, hogy biztosítsák a világpiachoz való hozzáférést. 2026 januárjától a nem megfelelő termékek már nem kaphatnak exportengedélyt.
A Lyozta Enrique Audifred, az avokádóexportőrök és -csomagolók szövetségének fenntarthatósági alelnöke szerint az akció céltudatosan fókuszál a mexikói erdők, a vízforrások és a biodiverzitás védelmére. A tisztségviselő szerint az ország 54 ezer gyümölcsültetvényének 85%-a már az első évben megfelel majd a megállapodás támasztotta követelményeknek.
A bevezetett rendszer része az Avocado Institute által elindított „Path to Sustainability” program, amely összehozza a termelőket, a csomagolókat, az importőröket és az exportőröket, fókuszban a nulla erdőirtással, a felelős vízgazdálkodással és a biológiai sokféleség fenntartásával.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu⠀