Bajba kerültek a hazai almatermelők?
Bajba kerültek a hazai almatermelők?

Idén súlyos csapást mért az időjárás a hazai almaültetvényekre. A tavaszi fagyok, a szokatlanul hűvös május, az aszály és az extrém hőingadozásokkal tarkított nyár, a sok esetben extenzív termesztéstechnológia alkalmazása, illetve részben a korszerűtlen fajtahasználat miatt minden idők legkevesebb termését takaríthatták be a termelők.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképéből kiderül, hogy minden idők leggyengébb termését takaríthatták be az idén a hazai almaültetvények tulajdonosai. Bár végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, a becslések szerint a 2025-ös szezonban alig 160 ezer tonnányi alma termett hazánkban. Ez a mennyiség az előző év egyébként is nagyon alacsony termésének mindössze a fele.

A betakarított mennyiségből mintegy 60–80 ezer tonna lehet az étkezési alma, és 80–100 ezer tonna az ipari minőségű gyümölcs, ami egyúttal azt is jelenti, hogy idei étkezésialma-termésünk egy jó évjárat termésének mindössze 55–60 százaléka lehet, míg az ipari alma mennyisége egy átlagos évjárat termésének csupán 20–25 százaléka.

A terméskiesés mértéke mind az étkezési, mind az ipari alma szegmensében jelentős a piaci igényekhez viszonyítva is: az idei mennyiséggel a 110–120 ezer tonnás hazai étkezésialma-fogyasztástól, illetve a 350–400 ezer tonna feldolgozóipari kapacitásunktól is jócskán elmaradunk, jóllehet, mindkét szegmenst legalább 90 százalékban hazai termelésből kellene kiszolgálni.

Magyarországon jelenleg mintegy 20 ezer hektáron zajlik almatermelés, ez már csak a fele a 20 évvel ezelőtti termőterületnek. A meredeken csökkenő termőterület ellenére a termelési potenciálunk egy jó évjáratban mintegy 500 ezer tonna lenne, amelyből mintegy 120–130 ezer tonna az étkezési minőségű, 370–380 ezer tonna pedig az ipari alma. 2024-ben is jócskán elmaradt a hazai almatermés az átlagostól: mindössze 342 ezer tonnát takarítottak be a termelők.

Napjainkban még mindig az Idared a meghatározó fajta Magyarországon. Ennek a fajtának a termesztése, termésbiztonsága talán a legmegfelelőbb a mi éghajlati adottságaink között, jól tárolható, a termés a mérete, színezettsége miatt közkedvelt. A fajtaválaszték azonban így is igencsak széles, a Jonagold és az Idared mellett a Gala, a Golden Delicious, a Red Delicious is nagyon kedvelt, de folyamatosan bővül a fajtaválaszték.

Az új fajták termesztése azonban új technológiákat és új területeket is igényel, sok korábbi ültetvény felújításra szorul. Az újabb fajták gazdasági sajátosságairól, értékükről semmilyen konkrét hazai vizsgálatokkal nem rendelkezünk. Így a szakemberek óva intenek mindenkit attól, hogy ismeretlen, a hazai viszonyok között nem vizsgált fajták nagy területen történő telepítésébe fogjanak.

(NAK)

Fotó: Canva

search icon