



A grépfrút (angolosan írva grapefruit) egy különleges citrusféle és kiváló immunerősítő, legfőképpen a téli hónapokban. Fogyasztása azonban egészségügyi kockázatokkal is járhat. Az alábbiakban a kesernyés ízű gyümölcsről tudhatnak meg érdekességeket.
A grapefruit, másik nevén citrancs a citrusfélék legfiatalabb tagja. Az 1750-es években fedezték fel, minden bizonnyal Barbadoson. Ma világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon. Legészakibb előfordulási helye Florida és Izrael.

A grapefruit a pomelo és a narancs hibridje, bár az elsőhöz közelebb áll. Magyar beceneve is a citrom és a narancs keresztezésére utal. Magas C-vitamin-, illetve szervessav-tartalma miatt biológiailag értékes tápláléknak minősül, de más vitaminokban is gazdag. Fanyar, kesernyés íze nem teszi túl népszerűvé nyersen fogyasztva, de a gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissen sajtolt gyümölcslékeverékek, limonádék, és teák remek ízesítője lehet.
A grapefruitot gyakran összetévesztik a vérnaranccsal bíborvörös, szinte vérszínű húsa miatt. A vérnarancs azonban a narancs természetes mutációja, amely maga is hibrid, feltehetőleg a pomelónak és a mandarinnak köszönhető.
A grapefruit önmagában kiváló és egészséges gyümölcs, de számos gyógyszerrel együtt fogyasztva erős kölcsönhatás alakulhat ki. Egyes gyógyszerek hatását jelentősen, akár veszélyes szintűen fokozhatja, másokét a hatástalansághoz közeli szintre csökkentheti.
Pro
Egy átfogó orvosi tanulmány a közismert és széles körben kedvelt citrusféle, a grapefruit farmakológiai hatásait vizsgálta meg közelebbről. A grapefruit önmagában nagyon egészséges, magas rost- és alacsony kalóriatartalmú, nagy mennyiségű C-vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs, melynek fogyasztása a nemzetközi ajánlások szerint is segít keringési rendszerünk egészségének megőrzésében. Az alternatív gyógyászat táplálékkiegészítőként különböző formákban általános roborálóként, egyes specifikus emésztőrendszeri betegségek gyógyítására alkalmazza.

Kontra
A grapefruit fogyasztása számos gyógyszeres kezelés hatását képes módosítani, sajnos negatív irányban. A felfedezés egy amerikai kutatás keretében véletlenül született, amikor az etilalkohol jellegzetes ízének elfedésére használták a grapefruitot, és azt tapasztalták, hogy a grapefruitlevet fogyasztó személyek vérében jelentősen megemelkedett az amúgy vérnyomáscsökkentőként is alkalmazandó kalciumcsatorna-blokkoló felodipin hatóanyagú gyógyszer plazmaszintje.
Akár a felére is csökkentheti a hatást
A grapefruit a felszívódás növelésével és a kiválasztás gátlásával is képes a gyógyszerszintet módosítani. A kutatások szerint a grapefruit fogyasztása jelentősen csökkenti a CYP 3A4 enzim aktivitását, ezzel a szóban forgó enzim révén lebomló gyógyszerek metabolizmusa csökken, ami a szervezetben lévő koncentrációjukat növeli.
Az enzim aktivitása a grapefruitfogyasztás után 4 órával közel a felére is csökkenhet, és a hatás akár 3 napig is eltarthat. Kb. 2,5 deciliter grapefruitlé fogyasztása 1–3 napon keresztül csökkenti az enzim működését. Természetesen az értékek egyénileg változhatnak, az egyes személyek eltérő metabolikus tulajdonságainak és az enzim genetikai variánsainak függvényében.

A szóban forgó tanulmány egyben felhívja a figyelmet a táplálkozás szerepének jelentőségére a gyógyszeres kezelések beállításának kontextusában. A jövőben hasonló vizsgálatok történhetnek egyéb élelmiszerekkel kapcsolatban is, és remélhetőleg a kezelőorvosok hamar megismerhetik a kutatások eredményét, hogy betegeiket még eredményesebben gyógyíthassák.
A grapefruit kalóriatartalma
A grapefruit kalóriatartalma fajtától függően változik, de általában alacsony. A fehér grapefruit 100 grammonként nagyjából 33 kcal, a piros vagy rózsaszín grapefruit pedig kb. 42 kcal energiát tartalmaz. Ez az alacsony kalóriatartalom teszi ideálissá a fogyókúrás étrend elemeként, hiszen felgyorsítja, és hatásosabbá teszi a kilók leadását. Hatása egyrészt a rostok magas folyadékfelvevő képességén alapul, mivel ezek folyadék hatására történő megduzzadásával teltségérzet alakul ki. Másrészt a gyümölcs hatékony a zsírok lebontásában is, így a koleszterinszintre is kedvezően hat.

A grapefruitmag-kivonat, más néven citrusmagkivonat, egy folyékony anyag, amelyet a grapefruit magjaiból, húsából és fehér membránjából nyernek.
A grapefruitmagcsepp
A grapefruitmag-kivonatot úgy készítik, hogy a grapefruitmagot és a gyümölcsmentes húst megőrlik, majd glicerinnel keverik. A fogyasztók számára értékesített, kereskedelmi forgalomban elérhető grapefruitmagcsepp a magból, a pézsiumból és a glicerinből készül, ezeket keverik össze. A grapefruitmagcseppet étrend-kiegészítőként árulják, és kozmetikumokban is használják.
Vélemények a grapefruitcseppről
A gyógynövényboltokban kapható grapefruitmag-kivonat a gyártók szerint megöli a baktériumokat, a gombákat, sőt a vírusokat is, de a klinikai tesztek ezt nem támasztják alá. Ezeknek a táplálékkiegészítőknek a vizsgálatok alapján csak akkor van fertőtlenítő hatásuk, ha a gyártás során tartósítószerekkel szennyezik őket, ami elég gyakori.

A grapefruitmag-olaj
A grapefruitmag-olaj természetes antimikrobiális és antioxidáns összetevőinek magas koncentrációja révén számos célra felhasználható a „házi patikában”. Erősítheti az immunrendszert, és megvédheti a test szöveteit a szabadgyökök túlzott termelődésétől. C- és E-vitamin-tartalma igen jelentős.
Felhasználási javaslat: felnőtteknek 10 csepp, gyerekeknek 5 csepp étkezés előtt gyümölcslében, langyos teában feloldva.

A grapefruitot több ezer éve fogyasztjuk és alkalmazzuk különféle betegségek megelőzésére, illetve kezelésére. A téli időszakban kiváló immunerősítő és vitaminforrás lehet. Azonban, ahogyan ezt már említettük, aki gyógyszert szed – akár étrend-kiegészítő formájában – mindenképpen egyeztessen orvosával, mielőtt a kesernyés gyümölcsből fogyasztana.
Fotók: Canva