Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan 
Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja keretében a karácsonyi ünnepek közeledtével összegyűjtötték a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit. 

A saját készítésű gasztroajándékok biztonságának egyik alapfeltétele a friss, jó minőségű hozzávalók használata. Bizonyos magasabb kockázatú alapanyagok (például tejtermékek, tojás, friss zöldség és gyümölcs) nagyobb odafigyelést igényelnek, ezek használatát igyekezzünk kerülni, ha hosszabb ideig eltartható ajándékot szeretnénk készíteni – hívja fel a figyelmet a körültekintő ajándékkészítésre a Nébih közleménye.

A tiszta környezet és eszközök mellett a felhasznált csomagolás megfelelő higiéniai állapota is kiemelten fontos. A felhasznált befőttesüvegeket, üvegtárolókat, palackokat alaposan tisztítsuk meg, lehetőség szerint forralással fertőtlenítsük. Házi gasztroajándékok esetében a címkézés ne csak esztétikus, de informatív is legyen: írjuk rá az ajándékra a készítés dátumát, a fogyaszthatósági időt, az allergéneket és a tárolásra vonatkozó információkat.

Népszerű ajándék a házi készítésű pesztó, amelynek alapja valamilyen olajos mag (fenyőmag, dió, mandula), friss zöldfűszer (bazsalikom, menta, petrezselyem), valamint jó minőségű olívaolaj. A friss zöldfűszereket nem elég átöblíteni, érdemes többször alaposan átmosni, akár egy salátacentrifuga segítségével megtisztítani őket. A házi pesztót legfeljebb 1–2 nappal az ajándékozás előtt készítsük el! A magas nedvességtartalom és a hőkezelés hiánya miatt a házi pesztó – a bolti változattal ellentétben – legfeljebb 1–2 hétig fogyasztható, és hűtve tárolandó. 

A magasabb kockázatú termékek közé tartoznak az olajban eltett zöldségek és fűszerek – például a fokhagymás vagy chilis olaj, az olajban eltett aszalt paradicsom –, mivel az oxigénmentes környezet kedvez a Clostridium botulinum szaporodásának, ami botulizmust okozhat. A biztonság érdekében az ételt savasítani kell (ecet vagy citromlé hozzáadásával), hogy a késztermék pH-ja 4,5 alatti legyen.

botulizmus ritka, de veszélyes paralitikus (bénulásos) betegség. Botulizmust olyan étel fogyasztása okoz, amely botulinum toxint tartalmaz. Előidézhetik a nyersen elfogyasztott hentesipari készítmények vagy a rossz technológiával készült házi készítmények is.

A ropogós granola sokféleképpen variálható és hosszabb ideig eltartható, ezért szintén ideális ajándék lehet. Könnyen személyre szabható különféle magvakkal, fűszerekkel vagy csokidarabokkal. A granola esetében figyeljünk arra, hogy alacsony hőmérsékleten alaposan szárítsuk ki, majd csak teljesen kihűlt állapotban tegyük jól záródó tárolóba! Így hosszabb ideig ropogós és biztonságosan fogyasztható marad.

A házi szirup is kedves ajándék lehet, amely teákhoz, kávékhoz, desszertekhez vagy koktélokhoz is jól használható. Előnye, hogy a hőkezelés, a magas cukortartalom, valamint az üveg alapos kifertőtlenítése miatt a szirup hosszabb ideig biztonságosan felhasználható, amennyiben felbontás után hűtőben tároltuk. További hasznos tanácsok és oktatási anyagok a Nébih Oktatási Program weboldalon érhetők el.

(Nébih)

Fotó: Canva

search icon