Indonézia célja, hogy 2050-re csak elektromos meghajtású autókat és motorkerékpárokat értékesítsen
Indonézia célja, hogy 2050-re csak elektromos meghajtású autókat és motorkerékpárokat értékesítsen

Indonézia célja, hogy 2050-ig kizárólag elektromos autókat és motorkerékpárokat értékesítsen a belső égésű motorral hajtott járművek helyett – közölte ma az ország energiaügyi minisztere, mivel a délkelet-ázsiai ország igyekszik csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását.

Arifin Tasrif szerint 2040-től minden eladott motorkerékpár elektromos meghajtású lesz, míg 2050-től minden újonnan értékesített autó elektromos jármű lesz.

Az elmúlt évtizedben a világ negyedik legnépesebb országa évente átlagosan 6,5 millió motorkerékpárt és mintegy 1 millió autót adott el. Az ország útjain 2019-ben több mint 15 millió autó és 112 millió motorkerékpár közlekedett, derült ki az indonéziai autóipari szövetség adataiból. Indonézia a városi területek fojtogató légszennyezésével küzd, a forgalmas főváros, Jakarta folyamatosan a régió legszennyezettebb városai között szerepel.

Az elektromos autók felé való elmozdulás Indonézia ambiciózus terveit is támogatja, hogy globális termelési központtá váljon, mivel az ország felgyorsítja a lítium akkumulátorokban használt nikkel-laterit érc gazdag készleteinek feldolgozását. Az ország saját fejlesztésű fuvarozási óriása, a Gojek áprilisban közölte, hogy a vállalat 2030-ra minden autót és motorkerékpárt elektromos meghajtásúvá tesz a platformján. Jakarta idén azt is bejelentette, hogy célul tűzte ki az ország szén-dioxid-semlegessé tételét, beleértve azt a tervet is, hogy 2056-ig minden szénerőművet kivonnak a forgalomból.

(Reuters)

(fotó: pexels – Alifia Harina)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon