Respray Solutions
Respray

A jövƑ dezodora: hasznĂĄld el Ă©s töltsd Ășjra!

MagyarorszĂĄgon Ă©vente 12 milliĂł, EurĂłpĂĄban 1,8 milliĂĄrd dezodoros palackot hasznĂĄlnak el Ă©s dobnak ki. A bennĂŒk uralkodĂł tĂșlnyomĂĄs miatt ezeknek a többsĂ©gĂ©t elĂ©getik, ennek sorĂĄn egĂ©szsĂ©gre kĂĄros anyagok kerĂŒlnek a levegƑbe. KĂ©t magyar fiatal azonban olyan ĂșjratöltƑs technolĂłgiĂĄt ĂĄlmodott meg, amely segĂ­t csökkenteni a veszĂ©lyes hulladĂ©k mennyisĂ©gĂ©t. RĂ©ti Andorral Ă©s ZĂĄmbĂł Gergellyel, a Respray Solutions tĂĄrsalapĂ­tĂłival beszĂ©lgettĂŒnk.

Mi adta az ötletet a Respray létrehozåsåhoz?

Z.G: Andorral gimnĂĄziumban osztĂĄlytĂĄrsak voltunk. Közös Ă©rdeklƑdĂ©si terĂŒletĂŒnk a vĂĄllalkozĂĄsok vilĂĄga, valamint a környezetvĂ©delem. Egyik barĂĄti beszĂ©lgetĂ©sĂŒnk sorĂĄn ismertĂŒk fel, hogy az aeroszolos termĂ©kek palackjaiban maradĂł nyomĂĄs miatt nagyon problĂ©mĂĄs ezek ĂșjrahasznosĂ­tĂĄsa. Úgy gondoltuk, hogy erre tökĂ©letes megoldĂĄs lenne, ha egy palackot többször is tudna hasznĂĄlni a vĂĄsĂĄrlĂł. EbbƑl szĂŒletett meg a Respray ötlete. A startup felfuttatĂĄsĂĄn egyetemi tanulmĂĄnyaink mellett dolgozunk. Én a Corvinuson tanulok pĂ©nzĂŒgyet Ă©s szĂĄmvitelt, Andor pedig a BME gĂ©pĂ©szmĂ©rnök hallgatĂłja. Ennek megfelelƑen Ă©n az ĂŒzleti, Ƒ a technolĂłgiai oldalt kĂ©pviseli a csapaton belĂŒl.

Milyen koncepciĂł szerint mƱködik a Respray, Ă©s az aeroszolos termĂ©keken belĂŒl miĂ©rt Ă©ppen a dezodorokra fĂłkuszĂĄltok?

R. A.: A Respray kĂŒlönleges rendszere egy ĂșjratölthetƑ, nyomĂĄstartĂł palackbĂłl Ă©s egy ĂșjratöltƑ automatĂĄbĂłl ĂĄll. Az automatĂĄk drogĂ©riĂĄkban, illetve szupermarketekben lesznek kihelyezve, ahol a vĂĄsĂĄrlĂłk maguk tölthetik meg sajĂĄt palackjukat. A nagyjĂĄbĂłl 10 mĂĄsodpercet igĂ©nybe vevƑ folyamat utĂĄn a palackra fel kell majd ragasztani egy cĂ­mkĂ©t, amely tartalmazza a termĂ©kinformĂĄciĂłkat Ă©s a vonalkĂłdot. Így a vĂĄsĂĄrlĂł az ĂșjratöltĂ©st ki tudja fizetni a többi termĂ©kkel egyĂŒtt a kasszĂĄnĂĄl.

Respray automata
A Respray rendszere egy ĂșjratölthetƑ, nyomĂĄstartĂł palackbĂłl Ă©s egy ĂșjratöltƑ automatĂĄbĂłl ĂĄll.

KezdetektƑl fogva az az alapvetƑ cĂ©lunk, hogy minĂ©l pozitĂ­vabb környezeti hatĂĄst tudjunk elĂ©rni. Ehhez az kell, hogy minĂ©l több ember vĂĄltson a hagyomĂĄnyos megoldĂĄsrĂłl a palackok ĂșjratöltĂ©sĂ©re. Az aeroszolos termĂ©kek közĂŒl a fĂșjĂłs dezodorok fogynak a legnagyobb mennyisĂ©gben: egy termĂ©ket ĂĄtlagosan egy hĂłnap alatt hasznĂĄlnak el az emberek, Ă­gy egyelƑre erre a szektorra koncentrĂĄlunk. HiszĂŒnk abban, hogy a Respray segĂ­tsĂ©gĂ©vel el fogjuk Ă©rni, hogy a környezettudatos vĂĄsĂĄrlĂłknak ne kelljen egy Ă©ven keresztĂŒl havonta Ășj palackot vĂĄsĂĄrolniuk, mert egy palackot 10–12 alkalommal Ășjra lehet tölteni.

Respray palack ĂșjratöltĂ©s
A vĂĄsĂĄrlĂłtĂ©rbe kihelyezett automata segĂ­tsĂ©gĂ©vel magunk tölthetjĂŒk Ășjra a palackot.

Hogyan alakult eddig, Ă©s hol tart most a termĂ©kfejlesztĂ©s folyamata? 

R. A.: 2020 oktĂłberĂ©ben kezdtĂŒk meg hivatalosan a tevĂ©kenysĂ©gĂŒnket. Az elmĂșlt fĂ©lĂ©vben sikerĂŒlt megalkotnunk az elsƑ automata- Ă©s palackprototĂ­pusokat, amelyekkel mĂĄr megbĂ­zhatĂłan megismĂ©telhetƑ az ĂșjratöltĂ©s. A következƑ fĂ©lĂ©vben lĂ©trehozzuk azt az automatĂĄt, amelyet mĂĄr vĂĄsĂĄrlĂłi közegbe is ki lehet helyezni. Ennek mĂĄr lesz cĂ­mkenyomtatĂłja Ă©s egy palackazonosĂ­tĂłja, amellyel nyomon lehet követni, hogy egy adott palackot hĂĄnyszor töltenek Ășjra.

Ha tetszik a Respray története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

A kozmetikai piac mutat Ă©rdeklƑdĂ©st a Respray megoldĂĄsa irĂĄnt? A gyĂĄrtĂĄsi folyamataikat mennyiben kellene ĂĄtalakĂ­tani ahhoz, hogy ezek a Respray ĂșjratöltƑ automatĂĄival kompatibilisek legyenek, Ă©s miĂ©rt Ă©rnĂ© meg nekik vĂĄltani?

Z. G.: Eddig egyelƑre a technolĂłgiai fejlesztĂ©sekre koncentrĂĄltunk. Jelenleg keressĂŒk azokat a potenciĂĄlis partnereket, akik a vilĂĄgon elsƑkĂ©nt szeretnĂ©nek a sajĂĄt mĂĄrkĂĄjukon keresztĂŒl bevezetni egy ĂșjratölthetƑ aeroszolos termĂ©ket. Olyan szolgĂĄltatĂĄst szeretnĂ©nk nyĂșjtani a partnereinknek, amely rĂ©vĂ©n nagyobb beruhĂĄzĂĄs nĂ©lkĂŒl is zöldebb Ăștra tĂ©rhetnek ĂĄt. Nem szĂŒksĂ©ges megvĂĄsĂĄrolniuk az ĂșjratöltƑ automatĂĄkat, mert a Respray fogja gyĂĄrtani, ĂŒzembe helyezni Ă©s karbantartani Ƒket. BĂ©rleti dĂ­jas konstrukciĂłban folyamatosan fenntartunk majd egy mƱködƑkĂ©pes automatĂĄt a kĂ­vĂĄnt retail egysĂ©gekben. ElkĂ©pzelĂ©sĂŒnk szerint a gyĂĄrtĂłk a termĂ©kĂŒket az automatĂĄba valĂł nagy tartĂĄlyok formĂĄjĂĄban fogjĂĄk Ă©rtĂ©kesĂ­teni a boltoknak, ahol az ĂĄrufeltöltƑk cserĂ©lik a tartĂĄlyokat.

Az egyszer hasznĂĄlatos palackok kivĂĄltĂĄsĂĄval a Respray nagyban megkönnyĂ­ti a gyĂĄrtĂłk szĂ©n-dioxid-kibocsĂĄtĂĄsĂĄnak csökkentĂ©sĂ©t. A mi palackunk propĂĄn-butĂĄn hajtĂłgĂĄz helyett sƱrĂ­tett levegƑvel mƱködik. Sokan aggĂłdnak a PB-gĂĄzok egĂ©szsĂ©gkĂĄrosĂ­tĂł hatĂĄsai miatt, Ă­gy megoldĂĄsunkkal egy Ășj vĂĄsĂĄrlĂłi szegmens is megszĂłlĂ­thatĂł. Mivel a palackokat többször Ășjra lehet tölteni, a csomagolĂĄsbĂłl adĂłdĂł költsĂ©gek lecsökkennek, ezĂĄltal magasabb lehet az ĂĄrrĂ©s, Ă­gy pĂ©nzĂŒgyi szempontbĂłl is vonzĂł ez az opciĂł. EzenfelĂŒl egy ilyen fenntarthatĂł megoldĂĄs remek marketing lehetƑsĂ©g az elsƑ bevezetƑ szĂĄmĂĄra.

aeroszol ĂșjratöltĂ©s Respray automatĂĄval
NyomĂĄs alatt lĂ©vƑ aeroszolos termĂ©kek ĂșjratöltĂ©se vĂĄsĂĄrlĂłi közegben egyedĂŒlĂĄllĂł megoldĂĄs.

Mennyiben egyedĂŒlĂĄllĂł a tevĂ©kenysĂ©getek MagyarorszĂĄgon, illetve kĂŒlföldi viszonylatban? 

R. A.: A közelmĂșltban a nagy FMCG cĂ©gek is elkezdtek ĂșjratölthetƑ termĂ©kekkel, pĂ©ldĂĄul mosĂłszerrel, tusfĂŒrdƑvel kĂ­sĂ©rletezni. Azonban nyomĂĄs alatt lĂ©vƑ aeroszolos termĂ©kek vĂĄsĂĄrlĂłi közegben valĂł ĂșjratöltĂ©sĂ©re jelenleg nincs pĂ©lda a Respray-n kĂ­vĂŒl. RemĂ©ljĂŒk, hogy a jelenlegi trend folytatĂłdik, Ă©s egyre több ilyen jellegƱ megoldĂĄssal talĂĄlkozhatunk majd a boltokban.

A sajĂĄt Ă©letetekben mikĂ©nt jelenik meg a fenntarthatĂłsĂĄg Ă©s a környezetvĂ©delem? 

Z. G.: Andorral Ă©s egy mĂĄsik barĂĄtunkkal, Ábellel nĂ©hĂĄny hĂłnapja összeköltöztĂŒnk, Ă©s bĂŒszkĂ©n mondhatom, hogy a fenntarthatĂł szemlĂ©let egyĂ©rtelmƱen jelen van a hĂĄztartĂĄsunkban. Amellett, hogy szelektĂ­ven gyƱjtjĂŒk a szemetet, igyekszĂŒnk minĂ©l több csomagolĂĄsmentes termĂ©ket vĂĄsĂĄrolni Ă©s kevesebb vizet hasznĂĄlni a mindennapokban. Valamint – talĂĄn ezt tartjuk a legfontosabbnak – a környezetvĂ©delmet folyamatosan nĂ©pszerƱsĂ­tjĂŒk a csalĂĄdunk Ă©s a barĂĄtaink körĂ©ben is.

Hol szeretnĂ©tek piacra lĂ©pni a Respray ĂșjratöltƑ automatĂĄkkal?

Z. G.: ElƑször mindenkĂ©ppen MagyarorszĂĄgon. A modellt Budapesten szeretnĂ©nk tesztelni. A teszteket követƑen a kelet-közĂ©p-eurĂłpai rĂ©giĂłban, majd Nyugat-EurĂłpĂĄban fogjuk a termĂ©ket Ă©rtĂ©kesĂ­teni, hiszen ez az a terĂŒlet, ahol kutatĂĄsaink alapjĂĄn a legnagyobb az igĂ©ny a Respray megoldĂĄsĂĄra. A piacra lĂ©pĂ©st követƑen pedig a legnagyobb FMCG cĂ©gekkel szeretnĂ©nk partnersĂ©gre lĂ©pni, hogy minĂ©l több embert elĂ©rhessĂŒnk, ezĂĄltal mĂ©g többet tehessĂŒnk a zöldebb jövĆ‘Ă©rt.

Ha tetszik a Respray története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

search icon